2024.1.30 11:16
Olvasási idő 0:41
Masszi-Rigó Csilla

Újra Magyarország lett az EU legkorruptabb országa

UROPE EURÓPAI UNIÓ MAGYARORSZÁG POLITIKA

Közzétették a Transparency International korrupcióérzékelési indexét, amin Magyarország már másodszor kapja meg az Európai Unió legkorruptabb országa címet.

Egyetlen pontot sem tudott javítani Magyarország a Transparency International korrupcióérzékelési indexében, így ahogy tavaly, idén is hazánk lett az Európai Unió legkorruptabb országa – derül ki a Hvg.hu cikkéből.

Forrás Francisco Goncalves

Bár az első hely biztos, az ország hátránya nagyobb lett: a 0-tól 100-ig terjedő skálán (a 0 a legkorruptabb, míg a 100 a tökéletesen korrupciómentes ország) Magyarország ismét 42 pontot szerzett. A második helyezettként végzett Bulgária azonban 43-ról 45 pontra javította állását, míg a kevésbé illusztris dobogó harmadik fokán tavalyhoz hasonlóan ismét Románia áll 46 ponttal.

A 2023-as adatok alapján a világ leginkább korrupciómentes országa továbbra is Dánia maradt 90 ponttal, őt követi Finnország 87 ponttal, Új-Zéland pedig bár a harmadik helyen végzett a ranglistán, két pontot rontott az előző évhez képest, 87 helyett idén mindössze 85 pontot kapott. 

Magyarország a legjobb helyezését 2007-ben érte el a listán, ezután 2009 kivételével folyamatosan egyre rosszabbul teljesített. A Transparency International módszertanának 2012-es átállásakor (ezt a metódust használják most is a számolásra) az EU kilencedik legkorruptabb országa lettünk, azóta majdnem folyamatos volt a visszaesés, egyedül 2018-ban sikerült javítani egyetlen pontot.

A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.