2022.12.6 23:04
Olvasási idő 1:43
Maier Péter

Megvannak a negyeddöntők párosításai a vébén

Megvannak a negyeddöntők párosításai a vébén
Forrás Tnani Badreddine/DeFodi Images via Getty Images
SPORT FOCIVÉBÉ

Nem érted már, hogy vannak az ágak, meg ki játszik kivel, ha valaki nyer valaki ellen? Na, akkor elmagyarázzuk, hol tartunk most a világbajnokságon, és mi jöhet még ezután.

Lényegében már csak nagy meccsek és komoly rangadók maradtak a katari világbajnokság hátralévő részére. Elég gyorsan eljutottunk ide, ez leginkább annak köszönhető, hogy a szokatlan torna rendezési időpontja miatt keményen kellett pörgetni a meccseket. Most két nap szünet következik, úgyhogy van időnk kicsit készülni, mielőtt a vébé ráfordul a legizgalmasabb szakaszra.

Az egyik ág: az elődöntőben összejöhet a dél-amerikai klasszikus

Anélkül, hogy megsértenénk déli szomszédainkat, a Brazília–Horvátország meccs előtt rajzolódnak ki legélesebben az erőviszonyok. Az első negyeddöntőn azok a brazilok tűnnek favoritnak, akik a torna egyik leglátványosabb és legkönnyedebb játékával verték a dél-koreaiakat 4-1-re hétfőn, az ellenfelük pedig az a válogatott lesz, amely vérrel és verejtékkel jutott a legjobb nyolc közé, Modric-ék Japánnal sem bírtak könnyen, csak tizenegyesekkel tudtak továbbjutni nyolcaddöntős ellenfelükön. Ez persze nem jelent semmit, hiszen ezen a világbajnokságon, ráadásul ebben a körben már bármi megtörténhet.

Kiemelt tartalom
Nem várt helyre szerződik a focivébé egyik felfedezettje Nem várt helyre szerződik a focivébé egyik felfedezettje 2022.12.28 12:09

Annak a meccsnek a győztese a második negyeddöntő továbbjutójával játszik majd: az Argentína–Hollandia mérkőzésen két olyan válogatott találkozik, amelyeknek nagyravágyó tervei vannak a vébét illetően, de eddig mindkettőjüknél csikorogtak a fogaskerekek itt-ott. A narancsmezesek esetében ezt Louis Van Gaal szövetségi kapitány is elismerte, miután szombaton 3-1-re verték az Egyesült Államokat. Az argentinok is aznap játszottak, ők 2-1-gyel jutottak túl Ausztrálián, egy olyan meccsen, ahol sokkal izgalmasabb volt a végjáték, mint amire az erőviszonyok alapján számítani lehetett.

Ritkán látni Messit úgy mosolyogni, mint az Ausztrália ellen győztes meccs után. Forrás Sebastian Frej/MB Media/Getty Images

A program:

2022. 12. 09. péntek, 16 óra: Horvátország–Brazília

2022. 12. 09. péntek, 20 óra: Hollandia–Argentína

A két meccs győztese december 13-án, kedden este játssza majd egymással az első elődöntőt. 

A másik ág: európai szuperrangadó és menetel az idei meglepetéscsapat

A keddi meccseken újabb bomba meglepetés született: a torna meglepetéscsapata, Marokkó tizenegyespárbaj után kiütötte Spanyolországot. Az esti meccs ezzel ellentétben simán hozta a papírformát: Cristiano Ronaldo nélkül állt fel a portugál válogatott, majd 6-ot rúgott a svájciaknak. A végül 6-1-re végződő meccsen a világsztár csak a 74. percben állt be, gólt nem szerzett. Szombaton Marokkó–Portugália negyeddöntőt (is) rendeznek, és egyáltalán nem érdemes rávágni, hogy ki az esélyesebb.

A másik ág második meccsén összejött a nyugat-európai szuperrangadó: mindkét válogatott könnyedén vette a nyolcaddöntős akadályokat vasárnap, a franciák a lengyeleket verték 3-1-re, Anglia pedig 3-0-ás, egyértelmű győzelemmel gázolt át Szenegál csapatán. Két olyan válogatott találkozik, amely akár a döntőig is menetelhetne, Mbappéék a gördülékeny támadójátékuk, a Kane-vezette angolok pedig a stabil védekezésük miatt bizakodhatnak, viszont a négy közé csak egyik klassziscsapat juthat be, a másik hazarepül Katarból. 

A marokkói válogatott tagjai ünnepelnek az utolsó tizenegyes után, amellyel kiverték Spanyolországot a vébéről Forrás Julian Finney/Getty Images

A program:


2022. 12. 10. szombat, 16 óra: Marokkó–Portugália

2022. 12. 10. szombat, 20 óra: Anglia–Franciaország

 

A két meccs győztese december 14-én, szerdán este játssza majd egymással az első elődöntőt.

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 

FIFA World Cup (@fifaworldcup) által megosztott bejegyzés