2024.1.25 16:40
Olvasási idő 1:17
Szécsi Krisztián

Áll a bál a gamervilágban egy játék miatt, ami sokak szerint a Pokémont koppintja

TECH-TUDOMÁNY GAMER GAMING POKÉMON VIDEÓJÁTÉK

Az ügy olyan nagy figyelmet kapott, hogy már a Pokémon Company is kénytelen volt megszólalni és vizsgálatot indítani az ügyben.

A Pocket Pair játékfejlesztői cég, január 19-én, azaz múlt pénteken, mutatta be Palworld című videójátékát, amely egy hét alatt több mint hétmilliós letöltéssel tarolta le a világot.

A felhasználói vélemények szerint a Palworld gyakorlatilag olyan, mint a Pokémon, csak épp fegyverekkel: a nyílt világú játékban karaktereinkkel régiókat fedezhetünk fel, labdáinkkal menő szörnyeket foghatunk el, és különleges képességeikkel harcoltathatjuk is őket, miközben mi a legkülönbözőbb fegyverekkel vehetünk részt a csatákban.

Az izgalmas dizájn és történetmesélés azonban mégsem feledteti el a tényt, hogy a Palworld-féle szörnyecskék mintha túlságosan is hasonlítanának Pikachu és Ash Ketchum barátaira.

Nem kellett sokat várni, hogy a nosztalgikus sorozat rajongói az általuk nyilvánvalónak vélt koppintásért azonnal felelősségre vonják a Pocket Pairt. A Dexerto cikke szerint a Pokémon-rajongó gamerek közösen fellépve igyekeztek nyomást gyakorolni a franchise tulajdonoscégeire, vagyis a Nintendóra, a Game Freakre és a Creaturesre, hogy tegyenek valamit az ügy érdekében.

A válaszra egy hétig kellett várni, amikor is a The Pokémon Company nyílt levelet tett közzé honlapjukon:

Számtalan megkeresés érkezett hozzánk egy másik cég 2024 januárjában megjelent játékával kapcsolatban. Nem adtunk semmiféle engedélyt a Pokémon szellemi tulajdonának vagy eszközeinek felhasználására abban a játékban. Szándékunkban áll kivizsgálni az ügyet, és megfelelő intézkedéseket tenni a pokémonokkal kapcsolatos szellemi tulajdonjogokat sértő cselekményekkel szemben. Továbbra is ápolni és gondozni fogunk minden egyes pokémont, azok világát, és azon fogunk dolgozni, hogy a jövőben a Pokémonon keresztül mindenkit közelebb hozhassunk egymáshoz

– olvashatjuk a közleményben a cég álláspontját.

A Pokémon mint játék 1996-ban startolt Japánban, és a franchise sikere azonnal érezhető volt. A kis zsebszörnyecskék világára épülő animációs sorozat eddig 25 évadot ért meg, kilenc generációnyi, összesen 1025 pokémonnal és mintegy 130 videójátékkal. A legutóbbi dobás a Nintendo részéről a 2022-es Pokémon Scarlet and Violet volt, melynek a kiegészítő csomagja, a Pokémon Scarlet and Violet: The Hidden Treasure of Area Zero alig egy hónapja, 2023 decemberének végén érkezett. A Pokémon brand értéke megközelíti a 92 milliárd amerikai dollárt.