2024.1.19 12:29
Olvasási idő 0:32
Krajnyák Petra

A HVG szerint több tucat magyar iskola zárhat be az önkormányzati választások után

KÖZÉLET KÖZÉPOKTATÁS MAGYARORSZÁG OKTATÁS

A Hvg360 forrása szerint a papíron már létező intézkedésre politikai okokból csak az önkormányzati választások után kerülhet sor. Többségében leszakadó térségekben található, alacsony létszámú, kisebb települések iskoláit érintheti majd a bezárási hullám.

A Hvg360 kormányzati forrása szerint több tucat kis tanulói létszámú intézmény zárhatja be idén kapuit, a magyar kormány ugyanis iskolabezárási hullámra készül országszerte.

Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki kormányinfón utalt arra, hogy sor kerülhet az iskolai struktúra átalakítására, de a lap informátora szerint az említett struktúraátalakítás már napirenden van.

Többségében leszakadó térségekben található, alacsony létszámú, kisebb települések iskoláit érintheti majd a döntés. Ha valóban végrehajtják az intézkedést, az értesülések szerint 60 olyan iskola szűnhet meg, melyekben hétfős vagy annál is kisebb létszámú osztályok vannak.

A Hvg360 arra is felhívta a figyelmet, hogy tavaly nyáron a vasúti vonalak megszüntetésre „közlekedési módváltásként“ utalt a kormány, hasonlóan a mostani oktatási rendszert érintő „racionalizálás” és „struktúraátalakítás” kifejezésekhez.

A lap úgy tudja, hogy politikai okokból a papíron már létező intézkedésre csak a június 9-i önkormányzati választások után kerülhet sor.