2024.1.1 11:23
Olvasási idő 0:49
Krajnyák Petra

2024 sem indul a fényesen: 7,4-es erejű földrengés rázta meg Japánt, szökőárriadót adtak ki számos városban

KÖZÉLET TERMÉSZET

A földrengés epicentruma az Isikava prefektúrában található Noto városban volt.

Hétfő délután 4 óra 10 perckor erős földrengés és szökőár rázta meg Japán középső részét és nyugati partvidékét. Az előzetes 7,6-es erősségű rengés a Japán-tenger partvidékének egyes részein mintegy egy méteres hullámokat váltott ki, de ennél nagyobb hullámok várhatóak, jelentette az NHK japán közszolgálati televízió.

A becslések szerint 36 ezer otthonban megszűnt az áramszolgáltatás, és az érintett régióba közlekedő repülőjáratok és vasúti járatok megszakadtak. A Japán Meteorológiai Ügynökség cunamiriadót adott ki Isikava, Niigata és Tojama part menti prefektúrákra. Oroszországban szintén szökőárriadót fújtak olyan part menti városokban, mint Vlagyivosztok és Nakhodka.

A hír beérkezésekor még zajlott a kárfelmérés, továbbá azonnal evakuálták a lakosokat a legmagasabb riadókészültségben lévő partvidékeken. A földrengés következtében Vadzsima városában lángok csaptak fel épületekből, az ANA japán légitársaság pedig négy repülőgépet fordított vissza, illetve az érintett régiókba közlekedő járatok többségét törölték a nap hátralévő részére.

Kiemelt tartalom
Hiába tarolja le pár száz forintos cuccokkal a Temu a Sheint, az olcsó kütyük új tárháza talán még problémásabb Hiába tarolja le pár száz forintos cuccokkal a Temu a Sheint, az olcsó kütyük új tárháza talán még problémásabb 2024.4.6 9:20

A japán nukleáris szabályozó hatóság közölte, hogy a Japán-tenger mentén fekvő atomerőművekben és a közeli Fukui prefektúrában található öt aktív reaktorban nem állapítottak meg szabálytalanságot. A földrengés epicentrumához a legközelebb eső isikavai erőmű mindkét reaktorát leállították, bár az épületben nem észlelték a rengés hatását.


Az NHK által sugárzott felvételeken látható, amint a tengerparti Szuzu városban egy épület porfelhőbe omlik. A rengés a szemközti parton fekvő fővárosban, Tokióban is megrázta az épületeket.