2023.12.28 13:56
Olvasási idő 0:47
Maier Péter

Kiderült, mennyi zsebpénzt kapnak a magyar tinik, és nagyjából 16-17 sör jön ki belőle havonta

TÁRSADALOM PÉNZÜGYEK

Átlagosan 22 ezer forintot kapnak szüleiktől a 14-18 évesek.

A fiatalok pénzügyi helyzetét mérte fel friss kutatásában a K&H. A felmérés eredményeit az MTI-hez juttatta el a bank, a közleményből pedig kiderült az is, hogy a 14-18 éves korosztály mennyi zsebpénzt kap.

Átlagosan 22 ezer forintot adnak a szüleik a középiskolásoknak havonta, derül ki a K&H felméréséből. Én nem iszom sört, mert gluténérzekeny vagyok, de a barátaim szerint Jelenleg átlagosan nagyjából 1300 forintba kerülhet egy korsó sör Budapest vendéglátóhelyein, ami azt jelenti, hogy olyan 16-17 korsó sört vehetnének havonta a magyar gimisek, ha nem lennének kiskorúak, és kiszolgálnák őket a kocsmákban, de így marad a szendvics meg a Vitatigris ugyebár.

A száraz (érted, száraz) pénzügyi adatokhoz visszatérve a K&H 2023 októberében készült vizsgálata szerint a 14-18 évesek 94 százalékának van valamilyen jövedelme: ez lehet zsebpénz (amely ezek szerint jövedelemnek minősül), vagy esetleg ösztöndíj, amelynél egyébként 29 122 forint az átlagösszeg.

A közlemény szerint már a gyerekeket is érdemes beavatni a családi költségvetés elkészítésébe. Erre jó módszer a listázás, amely rendszeres, illetve eseti és ideiglenes jelleggel is hasznos lehet. A második lépés a kiadások összeírása, amelyben segíthet a korábbi banki átutalások áttekintése. Ez a fajta családon belüli szokásrend azért is fontos, hogy a gyerekek elsajátítsák a pénzügyi tudatosság attitűdjét.