2023.12.28 12:47
Olvasási idő 0:54
Maier Péter

Kiengedték a börtönből Gypsy Blanchardot, aki 2015-ben részt vett bántalmazó anyja meggyilkolásában

TÁRSADALOM BÁNTALMAZÁS GYERMEKBÁNTALMAZÁS

Blanchard és akkori barátja 2015-ben gyilkolták meg édesanyját. Tíz év börtönbüntetésre ítélték, de hét év után feltételes szabadlábra került.

Idő előtt szabadulhat a börtönből Gypsy Rose Blanchard, akit 2016-ban ítéltek el édesanyja, Clauddine „Dee Dee” Blanchard meggyilkolása miatt. A most 32 éves nő, akit eredetileg tízéves börtönbüntetésre ítéltek, végül hét évet ült.

Blanchard internetes társkeresőn ismerte meg akkori barátját, Nicholas Godejohn, akit rávett arra, hogy gyilkolja meg anyját 2015-ben. A fiatal férfit 2018-ban ítélték el életfogytiglanra.

Gypsy Rose Blanchard korábban a börtönben adott interjút az ABC Newsnak Forrás ABC News

A Blanchard-gyilkosság az utóbbi évtized egyik legközismertebb bűncselekménye. A történetről az ID Discovery készített dokumentumfilmet, amelyből kiderül, hogy Gypsy-t születése óta fogságban tartotta anyja, aki az általános nézet szerint „kivetített Münchausen-szindrómában“ szenvedett, tehát nem saját maga számára talált ki vagy túlzott el egészségügyi problémákat, hanem a lánya számára képzelt be súlyos betegségeket, mint izomsorvadás vagy leukémia. A lány csak tolókocsival közlekedhetett, pedig – mint utólag kiderült – tökéletesen tudott járni. Gypsy Rose korábban úgy fogalmazott, még a börtönben is szabadabbnak érezte magát, mint anyja mellett, aki gyakran fizikai bántalmazással érte el, hogy engedelmeskedjen neki.  

Barátját egy keresztény társkeresőn ismerte meg, és hamar közel kerültek egymáshoz, házasságot tervezgettek, amelyről a lány édesanyja hallani sem akart, és eltiltotta őket egymástól. Ekkor tervelték ki közösen a gyilkosságot, amely során Godejohn 17 szúrással késelte meg Dee Dee Blanchardot. 

Gypsy Rose Blanchardot december 28-án engedték ki a Missouri állambeli Chillicothe börtöből, miután letöltötte büntetése 85 százalékát. A börtönben egyébként meg is házasodott, tavaly hozzáment a 37 éves Ryan Scotthoz, akivel egyelőre tisztázatlan körülmények között ismerkedett meg.