2023.12.11 15:00
Olvasási idő 0:54
Maier Péter

Megvan az a játék, hogy „Orbán Viktor hivatalos oldala vagy csak egy mém“? Itt az újabb feladvány

KÖZÉLET KARÁCSONY KÖZÉLET POLITIKA

Lehet, hogy titokban köztünk jár a miniszterelnök közösségimédia-menedzsere?

Érezted már azt, hogy a körülötted zajló események sorozatát erős túlzás lenne valóságnak nevezni? A közösségi média által reprezentált posztmodern politikai nyilvánosságban ez egyértelműen a közélet fogyasztóinak alapélményéve vált az utóbbi néhány évben. De ami vasárnap történt az Instagramon, azt még mi se láttuk jönni (kérlek, írjátok le majd kommentben, hogy ilyen magyar kifejezés nincs).

„Annussal meggyújtottuk a második gyertyát“ – szól a leírása a lenti posztnak, amelyet Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke osztott meg Instagram-oldalán. Habár az előtte és utána posztolt tartalmakból kiderült, hogy a miniszterelnök közben épp Buenos Airesben tartózkodott, ahol Javier Mileit, Argentína új elnökét iktatták be a napokban. A képen mégis az látható, hogy – ha hiszünk a Blikk korábbi információinak – Anna Adéllal, ötéves unokájával gyújtja meg a második adventi gyertyát. A lényeg azonban nem a captionben, hanem magán a kreatívon látható.

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 

Orbán Viktor (@orbanviktor) által megosztott bejegyzés

Csajos

– áll a képen. Persze, jelen esetben ez egy jelző, és a „csajos advent“ jó eséllyel a jelzős szerkezet része, ugyanakkor nehéz elképzelni, hogy Orbán Viktor nyíltan dzsenzísedő közösségi platformjainak szerkesztője ne kacsintott volna kicsit ki a felkészült közönség felé, akik tudják: a „csajos“ egyfajta szlenges (mostanra nem csak nőkre használatos) megszólítás lett a közbeszédben. Mi is idegesítően sokat használjuk a szerkesztőségben, úgyhogy mostantól egy kicsit óvatosabban kezelek majd mindenkit, még a végén kiderül, hogy egy refresheres kolléga lett a miniszterelnök új social media menedzsere másodállásban.