2023.12.8 15:53
Olvasási idő 1:02
Szöllősi Anna

Vajon melyik dalunk a magyar All I Want for Christmas Is You? Listába szedték a kedvenc magyar nyelvű karácsonyi slágereinket

ZENE KARÁCSONY MAGYAR ZENE

Melyek a legnépszerűbb hazai karácsonyi dalok, és kik azok a hazai dalszerzők, akiknek Magyarország kedvenc ünnepi slágereit köszönhetjük? Az Artisjus először készítette el és tette közzé a legnépszerűbb hazai karácsonyi dalok toplistáját.

Szenteste közeledtével mindig sokakat foglalkoztat a kérdés: vajon melyik hazai dalt tekinthetjük az utóbbi évek első számú karácsonyi slágerének? Most végre a válasz is megszületett: jól ismert szerzők népszerű dalai uralják az Artisjus karácsonyi zenés listáját, ám akadnak váratlan befutók is.

A lista első három helyén a Piramis Ajándék című slágere (szerzők: Gallai Péter, Köves Miklós, Som Lajos, Horváth Attila, Závodi János, S. Nagy István, Révész Sándor), Katona Klári Legyen ünnep (szerző: Demjén Ferenc) és Zséda A szürke patás (szerzők: Rakonczai Viktor, Orbán Tamás) című dala áll.

Vezet a rock, de több a pop

A toplista további szereplői között több évtizede született dalok és újabb szerzemények egyaránt találhatóak. Olyan művek is akadnak közöttük, amelyeknek a legjellemzőbb előadóval együtt több mint 100 előadóját tartja nyilván az Artisjus (Legyen ünnep, Add tovább), vagyis sok előadó által játszott, széles körben népszerű alkotásokról van szó.

Érdekesség, hogy a Rakonczai-Orbán szerzőpáros szinte karácsonyspecialistának is tekinthető, hiszen az első tíz legnépszerűbb dal között két szerzeményük is szerepel (A szürke patás és a Bereczki-Szinetár páros által előadott Ajándék).

Kiemelt tartalom
REFRESHER-KVÍZ: Te mennyit tudsz a XX. századi magyar könnyűzene legnagyobb legendáiról? REFRESHER-KVÍZ: Te mennyit tudsz a XX. századi magyar könnyűzene legnagyobb legendáiról? 2024.4.27 9:08

A lista sokszínűségét jelzi, hogy az első helyen álló rocksláger mellett számos popdal, és egy gyerekdalként számontartott szerzemény, Weöres Sándor egy versének feldolgozása is helyt kapott (Száncsengő). Olyan művet is találunk a tízes listán, amelyet a szerzők eredetileg nem karácsonyi dalnak szántak, az alkotói folyamat során mégis azzá alakult (Csillagszórás).

És íme, az Artisjus 10-es listája:

  1. Ajándék (Piramis)
  2. Legyen ünnep (Katona Klári)
  3. A szürke Patás (Zséda)
  4. Fehér karácsony (TNT)
  5. Add tovább (Csondor Kata)
  6. Ha elmúlik karácsony (Neoton Familia)
  7. Ajándék (Bereczki-Szinetár)
  8. Esti ének (Bagossy Brothers Company)
  9. Csillagszórás (Dés-Geszti)
  10. Száncsengő (Bojtorján)