2023.12.6 8:51
Olvasási idő 0:55
Szécsi Krisztián

Kiderült, kik a világ legbefolyásosabb női 2023-ban, és az egyikük még csak nem is igazi ember

TÁRSADALOM BARBIE EURÓPAI UNIÓ FEMINIZMUS FORBES POLITIKA TÁRSADALOM TAYLOR SWIFT

A Forbes idén is összeállította a világ legbefolyásosabb nőinek listáját. Az első helyen Ursula von der Leyen végzett, de Taylor Swift, Beyoncé, Rihanna és Barbie is felfért a listára.

Mint 2004 óta minden évben, a Forbes idén is összeállította bolygónk legbefolyásosabb női közszereplőinek listáját.

Politikusok, művészek, influenszerek vagy üzletasszonyok – a lehető legváltozatosabb háttérből érkeztek a helyezettek, akiknek kiválasztásában négy tényezőt vettek figyelembe: a jövedelmüket, a médiaszerepüket, a társadalmi erejüket és a befolyási szférájukat. A politikai vezetők esetében a bruttó hazai terméket (GDP) és a népességet, a vállalatvezetők esetében pedig a bevételek, az értékelések és az alkalmazottak számát tartották szem előtt. A médiaemlítéseket és a társadalmi elérést mindenki esetében elemezték, így a rosta szépen le is szűkült száz olyan nőre, akik a világunkat meghatározó politikát vagy gazdaságot alakítják.

Az első tíz helyezett összesen négy országból került ki és öt közéleti területen képviselteti magát. A világ legbefolyásosabb nője a belgiumi születésű német politikus, Ursula von der Leyen, akit 2019-ben választottak meg az Európai Bizottság vezetőjének.

Őt szintén három politikusasszony követi: Christine Lagarde, az Európai Központi Bank elnöke; Kamala Harris, az Egyesült Államok alelnöke; a szélsőjobbos Giorgia Meloni, aki Olaszország minisztertanácsának elnöke, és egyben az ország első női kormányfője.

A Forbes 2023-as listáján első helyet szépen berántotta az Európai Bizottság vezetője, Ursula von der Leyen. Így ő lett az év legbefolyásosabb nője. A második helyen a francia politikus és közgazdász, Christina Lagarde. 2011-2019 között ő volt a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezérigazgatója, majd 2019-től az Európai Központi Bank elnöke is. Mindkét szervezet élén ő az első női vezető.A harmadik helyen az Egyesült Államok alelnökét köszönthetjük, Kamala Harrist. A politikus nem csupán az első nő, de egyben az első színes bőrű is a pozícióban. A negyedik helyen Georgia Meloni, olasz szélsőjobboldali politikust találjuk, aki egyébként Orbán Viktor nagy politikai barátja.
Galéria megtekintése
(5)

Meloni után megszakad a politikai széria, hiszen a világtörténelmet nemcsak gazdasági és jogi üléseken írják, hanem bizony arénakoncerteken is. Az ötödik helyezett nem más, mint Taylor Swift.

Kiemelt tartalom
A nemzetet fenyegető TikTok, zsarolóvírusok és digitális hadviselés – Mi is az a kiberbiztonság? A nemzetet fenyegető TikTok, zsarolóvírusok és digitális hadviselés – Mi is az a kiberbiztonság? 2024.4.24 18:45

A továbbiakban még olyan globálisan meghatározó közszereplők kerültek fel a listára, mint Oprah Winfrey (31.), Beyoncé (36.), Rihanna (74.), a századik helyet pedig az idei év műanyag ikonja, Barbie vitte el.

A teljes listát megtaláljátok a Forbes honlapján.