2023.11.28 11:40
Olvasási idő 1:53
Kovács M. Dávid

Európa egyik legmenőbb karácsonyi vására itt van a szomszédban, és időnként Bécset, Londont és Párizst is megelőzi

UTAZÁS HORVÁTORSZÁG KARÁCSONY KARÁCSONYI VÁSÁR ZÁGRÁB

A zágrábi karácsonyi vásárt Európa egyik legjobb karácsonyi vásáraként jegyzik, ami idén is tarka programokkal, izgalmas ünnepi forgataggal várja a látogatókat.

A zágrábi karácsonyi vásár 2016-ban, 2017-ben és 2018-ban is elnyerte az „Európa legjobb karácsonyi vására” címet, 2019-ben pedig a világ harmadik legjobb karácsonyi vásárának választották.

Az Advent Zágrábban elnevezésű rendezvénysorozat rendszeresen maga mögé utasítja az európai nagyvárosok karácsonyi vásárait. Idén december 2. és január 7. között – számos programmal és látnivalóval –  várja a látogatókat.

Karácsonyi vásár Zágrábban
Karácsonyi forgatag Zágrábban Forrás Julien Duval

A Refreshernek eljuttatott sajtóközlemény szerint idén karácsonyi kórusok visszhangoznak a koncerttermekben, a templomokban, a múzeumokban, de az erkélyekről, az utcákról és a városi terekről is karácsonyi zene csendül majd fel.

Mézeskalácsvár és sarki fény ihlette alagút Zágrábban

Az adventi forgatag egyik fő eleme a Tomislav Parkban, a Művészetek Pavilonjának szecessziós homlokzata előtt található korcsolyapálya, ahol történelmi épületek között lehet a jeget szántani. A Zrinjevac park közepén egy zenepavilon található, ahol folyamatosan karácsonyi zene szól, esténként pedig élőzenei koncertekkel, szabadtéri előadásokkal, kreatív műhelyekkel várják a látogatókat.

Karácsonyi vásár Zágrábban.
Korcsolyapálya a történelmi épületek között Zágrábban. Forrás Julien Duval

A zágrábi advent jelképének számító, fényfüzérrel feldíszített szökőkút is a park díszítő eleme. A Zrinjevac térről induló kis utcán érhető el Zágráb főterére, a Jelacic tér, itt állítják fel az adventi koszorút és a város karácsonyfáját, valamint itt rendezik meg a nagyobb szabású koncerteket, ünnepi programokat. A főtér különlegessége a Kras mézeskalácsvár, amelynek belsejében kolbászt és forralt bort árulnak.

A főtér oldalából egy kis sétálóutca indul a felsővárosba, a katedrális felé. Itt élő Betlehem várja a látogatókat, akik szentestéig minden szerdán, csütörtökön és pénteken átélhetik a gázlámpagyújtás 160 éves hagyományát. A felvonulás a Lotrščak-toronytól indul, majd a IV. Béla parkon és a Grič parkon is áthalad.

A Grič-alagút szintén kihagyhatatlan látnivaló, amelynek hangulatát a sarki fény ihlette, és amelyet igazi mesevilággá varázsolnak ilyenkor. De érdemes ellátogatni a Horvát Nemzeti Színházhoz is, ahol a színház épülete és a körülötte levő park egyaránt karácsonyi álruhába bújik.

Karácsonyi vásár Zágrábban.
A Grič-alagút a zágrábi karácsonyi vásáron. Forrás Julien Duval

Zágrábot az ínyencek is imádni fogják

Az Advent Zágrábban helyszíneit fabódék hosszú sorai kötik össze, így egy kiadós séta után illatos húsételeket, édes tésztákat és fűszeres forralt bort árusító kunyhók kínálatából lehet válogatni. 

Kiemelt tartalom
5 stresszlevezető és kíméletlen videójáték a karácsonyi őrületre, ha már most eleged van az ünnepekből 5 stresszlevezető és kíméletlen videójáték a karácsonyi őrületre, ha már most eleged van az ünnepekből 2023.12.24 17:42

A ”Kis Advent” a Strossmayer sétányon a gasztroturistáknak igazi bakancslistás hely. A Fuliranje a leghíresebb gasztronómiai vállalkozások, fiatal és befutott szakácsok találkozásának helyszíne, akik minden évben új alkotásokkal lepik meg az idelátogatókat. Itt a hagyományos ételek street food stílusban kerülnek a tányérra, amit a fenntarthatóságra és a dizájnra helyezett hangsúly tesz teljessé.

Karácsonyi vásár Zágrábban.
Fuliranje: ahol a legjobbakat ehetjük Forrás Julien Duval

A kézműves vásárban a horvát jelképnek számító piros mézeskalács szív, a Licitar, illetve a kézzel faragott és festett fajátékok is kaphatóak – az utóbbi kettő az UNESCO emberiség szellemi örökségének reprezentatív listáján is szerepel. A zágrábi fakunyhókban pedig többek között forralt bort és édes mandulát is vásárolhatunk a sétánk mellé.

Nem csak a felnőttekről szól, a gyerekek is imádják

Az adventi időszakban Európa ötödik legnagyobb modellvasútpályája is megcsodálható Zágrábban: a naponta közlekedő több mint 200 vonat és mintegy háromezer méternyi sínpálya nemcsak a gyerekeket, hanem a játékos lelkű felnőtteket is elbűvöli. A Ribnjak park pedig igazi meseparkká változik, így a kisebbeknek is nagy élmény lehet a zágrábi forgatag.