2023.11.24 11:53
Olvasási idő 0:41
Krajnyák Petra

Új felhőkarcolót húzna fel Budapesten egy dubaji milliárdos

KÖZÉLET BUDAPEST ÉPÍTÉSZET

Az értesülések szerint Mohamed Alabbar, aki a világ legmagasabb épületének számító Burdzs Kalifát is építette, komplett mini-Dubajt álmodott meg a fővárosba.

Egy Mol-toronynál is magasabb felhőkarcoló megépítéséről tárgyalnak magas rangú magyar kormányzati tisztviselők egy dubaji üzletemberrel, szúrta ki a Hvg.hu a VSquare hírlevelében. A tekintélyes méretű épületet a rákosrendezői vasútállomás közelében húzná fel Mohamed Alabbar, aki a világ legmagasabb épületét, a 828 méteres Burdzs Kalifát is építtette.

Az Emaar Properties ingatlanfejlesztő cég – ami a lap kormányközeli forrása szerint lényegében maga az Egyesült Arab Emirátusok – egy 220-240 méteres felhőkarcolót álmodott meg Zuglóba, mely túlszárnyalná a főváros jelenlegi legmagasabb épületét, a 143 méter magas Mol-tornyot. Bár a felhőkarcoló nem a belvárosban állna, így is drasztikusan átalakítaná a város látképét.

A VSquare szerint a kolosszális épület nem árválkodna egyedül, hiszen a vállalat egy irodablokkokkal és luxuslakásokkal teli „mini-Dubajt“ tervez megépíteni a jelenleg magyar állami tulajdonban lévő területre.

A XIII. kerületi önkormányzat a Telex megkeresésére azt válaszolta, hogy nincs tudomásuk a tervezett beruházásról, de sem a XIV. kerület önkormányzat, sem a Fővárosi Önkormányzat nem tud a projektről, és elmondásuk szerint nem állnak kapcsolatban a fejlesztővel. Utóbbi elárulta: a főváros bármilyen városfejlesztésről kész lenne tárgyalni a kormánnyal vagy a beruházókkal.