2023.11.21 16:04
Olvasási idő 1:32
Masszi-Rigó Csilla

Hamarosan könnyebb lehet a törött telefonod javíttatása az Európai Unióban

UROPE EU EURÓPAI UNIÓ KÖRNYEZETTUDATOSSÁG

Új uniós szabályok bátorítanák a felhasználókat arra, hogy leselejtezés helyett inkább megjavíttassák régi, de még használható elektronikai készülékeiket.

Az Európai Parlament kedden 590 igen szavazattal, 15 ellenszavazattal és 15 tartózkodás mellett elfogadta tárgyalási álláspontját arról az új jogszabályjavaslatról, amely tovább erősíti a fogyasztók javításhoz való jogát. A szabályok fenntarthatóbb fogyasztásra ösztönöznek, megkönnyítik a meghibásodott cikkek javítását, csökkentik a leselejtezésből adódó hulladék mennyiségét és támogatják a javítással foglalkozó vállalkozásokat.

A garanciaidő lejárta után is érdemes lesz a javítást választani

Az új szabályok értelmében a törvényileg meghatározott jótállási időszakon belül az értékesítőknek a javíttatást előnyben kell majd részesíteniük, amennyiben az nem drágább a teljes cserénél, kivitelezhető, és a vevőnek is megfelel. A tervek szerint a javítást követően a jótállási időszak további egy évvel meghosszabbodna.

A készülékek javítása sokkal egyszerűbb lehet az EU-ban. Forrás GETTY IMAGES

Emellett a fogyasztók a garanciaidő lejárta után is igényt tarthatnának elromlott mosógépük, porszívójuk, okostelefonjuk vagy kerékpárjuk javítására. Ahhoz, hogy a fogyasztók szívesebben válasszák a javítás lehetőségét, a képviselők azt szeretnék, ha a gyártók csereterméket kölcsönöznének a javítás idejére. Ha pedig egy adott cikket mégsem lehet megjavítani, első körben felújítottat kellene ajánlani helyette.

Élénkebb piaci verseny és ösztönzők a javíttatásra

Számos oka lehet annak, hogy valaki nem a javítás mellett dönt: a költségeken túlmenően előfordul, hogy túl bonyolult elintézni, sőt az is, hogy eleve úgy van kialakítva egy termék, hogy nem javítható.

Az Európai Parlament véleménye szerint meg kell teremteni annak feltételeit, hogy a javítóműhelyek, a szerelők és a végfelhasználók méltányos áron hozzájuthassanak minden pótalkatrészhez, javítási útmutatóhoz és javítószerszámhoz.

Online platformok segítenék a fogyasztókat abban, hogy megtalálják a hozzájuk legközelebb eső (akár közösségi) javítóműhelyeket és a felújított cikkeket értékesítő üzleteket. Ahhoz pedig, hogy megfizethető és népszerű alternatíva legyen a javítás, a képviselők utalványok és más pénzügyi ösztönzők bevezetését javasolják, mégpedig nemzeti javítási alapokon keresztül.

A jelentéstevő szerint

A jelentéstevő René Repasi (S&D, Németország) elmondta: „Ez a Ház következetesen támogatta a fogyasztók javításhoz való jogát, és végre elmondhatjuk, hogy közvetlenül reagálunk az emberek igényeire. Az emberek szeretnék meghosszabbítani készülékeik élettartamát, de ez gyakran túl költséges vagy nehézkes. Egy sor intézkedést fogadtunk el annak érdekében, hogy a fogyasztókat arra ösztönözzük, hogy a javítást válasszák a csere helyett, különös tekintettel a független javítóműhelyek támogatására és pénzügyi ösztönzők létrehozására. Arra számítunk, hogy a Tanács hamarosan elfogadja álláspontját, így megkezdhetjük a tárgyalásokat ezen intézkedések jogszabállyá történő átalakításáról, és lépéseket tehetünk egy valóban körforgásos európai gazdaság felé.“

Kiemelt tartalom
98 év a Föld nevű bolygón: David Attenborough csodálatos élete 98 év a Föld nevű bolygón: David Attenborough csodálatos élete 2024.5.8 17:08

A kormányokból álló Tanács november 22-én fogadja el saját tárgyalási álláspontját, és így megkezdődhetnek a tárgyalások a Parlamenttel, amelynek első fordulóját december 7-re tervezik.

A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.