2023.11.17 13:17
Olvasási idő 0:42
Krajnyák Petra

Budapest 150: ingyenes filmekkel ünnepelheted a főváros születésnapját

KULTÚRA BUDAPEST

Százötven éve jött létre Pest, Buda és Óbuda egyesülésével a főváros, ennek örömére három film is ingyenesen megtekinthető a Filmión egészen vasárnapig.

1873. november 17-én Pest, Buda és Óbuda egyesülésével létrejött Budapest, és a 150. évforduló alkalmából nem csak a Budapest Nagyregény című kötet készült el: a Filmio kínálatában megtalálható számos alkotás közül két dokumentumfilm és egy nagyjátékfilm is ingyenesen megtekinthető – írja honlapján a Nemzeti Filmintézet.

Forrás Nemzeti Filmintézet

A Nemzeti Filmintézet által indított streamingplatform ünnepi válogatásában szerepel Szabó István kísérleti alkotása, Incze Ágnes első filmje, az I love Budapest, és Papp Gábor Zsigmond kizárólag archív híradókból, reklám- és rövidfilmekből álló kétrészes dokumentumfilmje, a Budapest Retro. Utóbbiból tiszta korképet ad az '60-as és '70-es évek Budapestjéről, míg Szabó István rövid etűdökből álló Budapest, amiért szeretem című, 1971-es alkotása a rendező megfigyeléseit és fantáziaképeit mutatja be.

Az I love Budapest egy érzelmes, ironikus modern mese, amelyben két fiatal falusi lány küzd a túlélésért a nagyvárosban. Míg egyikük a gazdagságot keresi gengszter barátja oldalán, másikuk az igaz szerelemről álmodozik. A főbb szerepekben Hámori Gabriellát, Csányi Sándort, Kovács Martinát és Lengyel Tamást láthatjuk.

Kiemelt tartalom
REFRESHER-KVÍZ: Te mennyire ismered Budapestet? REFRESHER-KVÍZ: Te mennyire ismered Budapestet? 2024.7.7 9:18


Emellett a Filmión hétről hétre frissülő kínálatában felújítva érhetőek el a magyar filmgyártás régi és új remekművei, a régi klasszikusok és az örök kedvencek is.