2023.11.17 17:36
Olvasási idő 2:55
Kremmer Magdi

Melyik évszak vagy? Így tudod megtalálni a hozzád illő színeket a TikTok szerint

Melyik évszak vagy? Így tudod megtalálni a hozzád illő színeket a TikTok szerint
Forrás Universal Pictures/ Studio Canal
DIVAT SZÍNANALÍZIS TIKTOK

Az elmúlt időszak egyik legfelkapottabb TikTok-trendje nem meglepő módon a divatról szól. De mi is az a színanalízis, miért évszakokban gondolkodnak a tiktokkerek, és hogyan tudod megtalálni a hozzád leginkább illő színeket?

Mindig is szerettem az őszi színeket. Ilyenkor a fák a sárga és a vörös legkülönbözőbb árnyalataiban pompáznak, a naplemente minden este más és más, és a borongós napokon is különlegesek a fények a felhőkön átsütő napnak köszönhetően. Bármennyire is szeretnék őszi színeket hordani ilyenkor, nagy bánatomra a sárga, a narancs és a piros egyáltalán nem állnak jól. El kellett fogadnom, hogy a vörös hajamhoz és a világos bőrömhöz sokkal jobban illenek a téli, hideg színek. Az évek során kitapasztaltam, hogy melyik szín emeli ki a vonásaimat és mi az ami sápaszt, ehhez pedig még profi színtanácsadásra sem kellett elmennem. Most a TikTokon is ezerrel pörög a színanalízis, mindenki szeretné megtalálni a hozzá illő évszakot. Megnéztük, miért is olyan népszerű ez a trend és utánajártunk, hogyan tudjátok megtalálni otthon a saját színeteket.

@msfrizzleart There’s SO much to talk about here— should I make more color analysis content? #colorpalette#coloranalysis#colorseason#beauty#trend♬ Chopin Nocturne No. 2 Piano Mono - moshimo sound design

A színelemzés egyáltalán nem újkeletű dolog. A nyolcvanas években Carole Jackson Color Me Beautiful című könyve 13 millió példányban kelt el, akkoriban a saját színeid ismerete a mindennapi divat elengedhetetlen része volt. A színelemzés sikeres üzletággá vált, képzett színtanácsadók kezdtek el professzionális színanalízist készíteni – gyakran borsos áron. Ennek ellenére a high fashion sosem ismerte el igazán a színtanácsadást, nehéz is elképzelni, hogy Anna Wintour színes anyagokkal az arca mellett próbálja megtalálni, hogy mi áll jól neki.

@aylennpark This was such a fun and insightful experience! I was so shocked with the results😱🤩 #personalcoloranalysis#korea#coloranalysis#korean#fashion♬ original sound - Aylenpark

A TikTok azonban mint számos más retró trendet, a színtanácsadást is ismét felfedezte, a felhasználók pedig egyenesen odavannak a módszerért. A color analysis kifejezésre több, mint 1,2 milliárdszor kerestek rá, és hatalmas népszerűségnek örvendenek a kimondottan színtanácsadással foglalkozó csatornák. A videómegosztónak köszönhetően pedig nekünk sem kell rengeteg pénzért felkeresnünk egy színtanácsadót. Filterekkel és néhány otthoni trükkel könnyen megtalálhatjuk a saját palettánkat.

Professzionális színelemzés során egy képzett színtanácsadó különböző színű anyagokat terít a kliens vállára, hogy megnézze, milyen árnyalatok állnak neki a legjobban. Ez alapján állapítják meg a bőrtónusodat és választják ki a hozzád illő színeket. Az online színelemzés nem lesz olyan alapos, mintha elmennénk egy profihoz, de alapnak ez is tökéletes lehet.
@carolbrailey Colour analysis fits under the appearance stream of image consulting. In this post I am going to explore some client reaction themes to colour analysis results as they relate to image consulting and stepping into YOUR personal power and authenticity so that the world sees the naturally vibrant and amazing YOU. 💕⭐️🎨 #carolbrailey#colouranalysis#coloranalysis#colouranalysistok#coloranalysistok#sparkle#undertone#personalcoloranalysis#personalcolouranalysis#colorseasons#colourseasons#naturalbeauty#authenticity#greenscreen♬ original sound - Carol Brailey|Color Analysis🎨

 

Ahhoz, hogy megtaláld a saját színeidet, először a színtípusodat kell felismerned. A Color Me Beautiful elmélete a TikTokról is ismert négy típusra, tavaszra, nyárra, őszre és télre épül. Az, hogy melyik típushoz tartozol, alapvetően a bőröd, a hajad és a szemed alaptónusától és mélységétől függ.

Kiemelt tartalom
Vécéből kikandikáló emberek és kamerafejű humanoidok harca: miért lett ekkora siker a Skibidi Toilet? Vécéből kikandikáló emberek és kamerafejű humanoidok harca: miért lett ekkora siker a Skibidi Toilet? 2024.7.16 19:42

Ha a természetes hajszíned világosabb a középbarnánál, akkor tavaszi vagy nyári típusba sorolnának; ha sötétebb, akkor téli vagy őszi típus vagy. Ha a bőrtónusod és a hajad meleg alaptónusú, esetleg természetes vörös vagy, akkor vagy tavaszi vagy őszi típusba sorolnak; ha a bőröd kékes, hűvös alaptónusú, és a hajad inkább hamvas, nincsenek benne arany vagy vörös árnyalatok, akkor vagy nyári vagy téli típus vagy.

A TikTokon népszerű filterrel könnyen megnézheted, hogy melyik színtípusba tartozol. Természetes fényben, smink nélkül próbáld ki a filtert a legjobb eredmény érdekében.

@msfrizzleart The ultimate color analysis guide! Shoutout to @magnifisenses for making this AMAZING filters #coloranalysis#colorseasons#beauty#trend♬ Chopin Nocturne No. 2 Piano Mono - moshimo sound design

 

Ha megvan, hogy melyik évszak színei állnak hozzád közel, válassz ki néhány ruhadarabot, ami az adott színtípushoz tartozik. Összeállíthatsz évszakok szerinti outfiteket, de a profi színelemzőket követve az arcod mellé téve is vizsgálhatod az anyagokat. Készíts magadról fotókat mindegyik színtípussal és nézd vissza a képeket. A fotókat összehasonlítva egyértelművé fog válni, hogy melyik színek emelik ki a tónusodat és mik állnak kevésbé jól.

Profi színelemzést nem könnyű otthon csinálni, de még egy egyszerű filter is segíthet abban, hogy a bőrünkhöz és a hajunkhoz jobban illő ruhákat válasszunk. Végső soron pedig úgyis kísérletezés közben fog kiderülni, hogy mi az, ami tényleg jól áll.

Kövessétek a REFRESHER-t, iratkozzatok fel közösségi csatornáinkra is, hogy ne maradjatok le a folyamatosan frissülő tartalmainkról: @refresherhu néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!