2023.10.31 16:08
Olvasási idő 1:02
Masszi-Rigó Csilla

Kódolj a pápával: a programozás tanulására biztatja a gyerekeket Ferenc pápa

TECH-TUDOMÁNY FERENC PÁPA SZÁMÍTÓGÉP

Érdekes bibliai fordulat, hogy a kezdeményezés egyik főszereplője egy kígyó. Pontosabban egy kígyóféle nevét viselő programozási nyelv.

Dicséretes kezdeményezéssel állt elő egy lengyel vállalkozó: Miron Mironiuk, a mesterséges intelligencia fejlesztésével foglalkozó Cosmose AI alapítójának kezdeményezése az oktatásban tapasztalható egyenlőtlenségeket szeretné áthidalni, illetve pápai áldással elérni, hogy a katolikus országok gyerekei már egészen fiatalon, az ingyenes Codeforia nevű kurzuson lessék el a programozás alapjait. A Code with Pope program a 11-15 éves korosztály számára lenne elérhető Európa, Afrika és Latin-Amerika területén angol, spanyol, valamint lengyel nyelven. 

Ferenc pápa Forrás Franco Origlia/Getty Images

„Úgy gondoljuk, hogy a pápa részvétele segít meggyőzni őket, hogy áldozzanak erre egy kis időt, és használják ki ezt a lehetőséget, hogy ingyen tanuljanak programozni” – mondta Mironiuk a BBC-nek.

A World Economic Forum 2023-ban közzétett adataiból kiderült, hogy a technológiához kapcsolódó munkakörök fejlődnek a leggyorsabban, az iparág pedig egyre több munkavállalót igényel, a készségek súlyos globális hiánya azonban azzal fenyeget, hogy 2030-ra 85 millió álláshely marad betöltetlenül.

Ennek következtében egyre többen gondolják úgy, hogy a magas színvonalú programozói oktatáshoz való hozzáférés javítása szükségszerű, különösen az alacsony és közepes jövedelmű országokban, amelyek közül sokan katolikus országok. Mironiuk szerint egy ilyen fejlesztőtanfolyam nagy versenyelőnyt jelenthet a fiatalok számára a későbbiekben, a nagyjából 60 órás kurzus ugyanis az egyik legnépszerűbb programozási nyelv, a Python alapjaiba ad betekintést. Nem ez az első alkalom, hogy a pápa arra bátorítja a fiatalokat, hogy kezdjenek el kódolni, hiszen 2019-ben segített egy sor kódot írni egy ENSZ-kezdeményezéshez.

Kiemelt tartalom
REFRESHER-KVÍZ: Tudod, mire jó a Ctrl+Z, vagy hogyan tudod újraindítani a géped, ha lefagyott? Mennyire vagy szájbergyerek? REFRESHER-KVÍZ: Tudod, mire jó a Ctrl+Z, vagy hogyan tudod újraindítani a géped, ha lefagyott? Mennyire vagy szájbergyerek? 2023.10.1 9:52

Mironiuk a Vatikánban fog találkozni a pápával, elmondása szerint pedig egyáltalán nem várja el Isten földi helytartójától, hogy kövesse a fiatalokat a programozás kitanulásában. „Legalábbis nem várom el tőle, hogy nagyon jól ismerje a Pythont. De kap majd egy oklevelet a program elindításában való közreműködéséért.”