2023.10.9 12:12
Olvasási idő 0:40
Maier Péter

Mácsai Pál nem folytatja az Örkény Színház élén, váratlanul pályázatot írtak ki az intézmény vezetésére

KULTÚRA MÁCSAI PÁL ÖRKÉNY ISTVÁN SZÍNHÁZ SZÍNHÁZ

A jövő évi önkormányzati választás állhat annak hátterében, hogy idő előtt pályázatot írtak ki az Örkény István Színház igazgatói posztjára.

Nem folytatja a budapesti Örkény István Színház élén Mácsai Pál, aki 2025-ig tartó megbízatását még kitölti, azt követően azonban új igazgató érkezik a Madách téri intézmény élére – derül ki az Index hétfői cikkéből.

Mácsai Pál Forrás Nagy Gergő / Örkény István Színház

Mácsai még 2001-ben kezdett művészeti vezetőként dolgozni a mai Örkény elődjében, ami akkor még a Madách Színházhoz tartozott, majd 2004-ben lett önálló színház, a színész-rendező azóta alapító-igazgatója az intézménynek.

Az Index értesülése szerint Karácsony Gergely főpolgármester feltehetően azért írhatta ki idő előtt a pályázatot az Örkény Színház igazgatói posztjára, mert a főváros nem szeretné, hogy a 2024. június 9-i önkormányzati választás eredményétől függjön az általa fenntartott színház jövője.

A portál úgy tudja: a lehetséges utódok között Gáspár Máté kulturális menedzser, illetve Polgár Csaba, az Örkény színművésze szerepel.

Mácsai Pál egyébként azt mondta az Indexnek, a pályázat beadásáig nem kíván nyilatkozni, utána viszont szívesen. A lap szerint tudható, hogy új, példaértékű precedenst szeretnének teremteni azzal, hogy jó előre megválasztják az igazgató utódját, aki a leköszönő vezetővel egy egész évadon át (2024-25) közösen dolgozik majd az intézmény vezetésében.