2023.10.6 10:12
Olvasási idő 0:42
Krajnyák Petra

A Prada tervezi az új űrruhákat a NASA 2025-ös holdmissziójához

TECH-TUDOMÁNY DIVAT NASA PRADA ŰRKUTATÁS

Az év legváratlanabb együttműködését hozta el az olasz divatház.

A Prada olasz divatház az Axiom Space amerikai űrinfrastruktúra-fejlesztővel karöltve fog űrruhákat tervezni a NASA 2025-ös holdmissziójához, derül ki az űripari magáncég bejelentéséből.

A vállalat korábban már bemutatott egy új, speciális űrruha-prototípust, amit az Artemis 3 küldetés űrhajósai viselnek majd. Az 55 kilós ruha állítólag kényelmesebb viselet lesz a női asztronauták számára.

Kiemelt tartalom
Bemutatta a NASA az új űrruhát, amiben ismét a Holdra léphet az ember Bemutatta a NASA az új űrruhát, amiben ismét a Holdra léphet az ember 2023.3.16 15:13

Az Artemis 3 küldetés keretében 1972 óta először kerülhet sor holdraszállásra, és Christina Koch – aki szintén a legénység tagja – lehet az első nő, aki az égitesten landolhat.

Artemis űrhajó Forrás Getty Images / Anadolu Agency

Az Axiom Space a sajtónyilatkozatában kijelentette, hogy a Prada anyagokról és gyártásról szerzett szakértelmével fog hozzájárulni a munkához. Az Artemis program és a divatház képviselői úgy nyilatkoztak: olyan innovatív technológiákat és dizájnt alkalmaznak majd, melyek lehetővé teszik a holdfelszín minden eddiginél nagyobb mértékű felfedezését.

A Prada jelentős tapasztalattal rendelkezik a különféle típusú kompozit anyagokkal kapcsolatban, és valóban képes lehet valódi technikai hozzájárulást nyújtani az új űrruha külső rétegeihez

– mondta Jeffrey Hoffman professzor, aki eddig öt NASA-küldetésben vett részt.

Hozzátette: ne számítsunk fényűző, mintás űrruhákra, ugyanis a jó hőkörnyezet fenntartása kritikus fontosságú, hiszen az űrruhák egyfajta „miniatűr űrhajóként” funkcionálnak.