2023.10.5 15:24
Olvasási idő 0:43
Masszi-Rigó Csilla

Fóliákból szabadítottak ki könyveket a Pride aktivistái egy budapesti könyvesboltban

TÁRSADALOM FÓLIATÖRVÉNY KÖNYV LMBTQ

A Ricsárdgír zenekarból ismert Papp Éva és Kovács Domokos színművész-bábszínész is részt vett az akcióban, amely az MCC tulajdonában lévő Libri egyik fővárosi könyvesboltjában zajlott.

Könyveket szabadított ki fóliájukból a Budapest Pride néhány aktivistája szerdán egy fővárosi Libri-könyvesboltban – derül ki a szervezet Instagram-oldalán szerdán közzétett videóból.

Az akcióban Papp Éva, a tavaly feloszlott Ricsárdgír egykori énekese, Kovács Domokos színművész-bábszínész, valamint két további aktivista vett részt. A Budapest Pride a posztjában „a polgári engedetlenséghez hasonló tiltakozási módot” emleget.

„A Budapest Pride folyamatosan azon dolgozik, hogy a jogtipró rendelkezéseket a lehető leghamarabb hatályon kívül helyezzék, és addig is a lehető legkevesebb kárt okozzák” – írták a melegellenes gyermekvédelmi törvény előírásairól.

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 

Budapest Pride (@budapestpride) által megosztott bejegyzés

Ahogy azt az akcióról készült videós poszt mellé írták, a cenzúra, illetve az LMBTQ-közösség eltörlésére tett kísérletek nagyon károsak, nem férnek össze a demokratikus jogállammal, ellentétesek az Alaptörvénnyel, az uniós, valamint a nemzetközi joggal.

A négy aktivista élőben közvetítette a Mathias Corvinus Collegium (MCC) leányvállalata által tulajdonolt Libri üzletében véghez vitt akciót, amely a beszámolók szerint erőszakmentesen zajlott.

Bár a résztvevők felajánlották, hogy megtérítik az okozott kárt és kifizetik a leszakított fóliák összegét, a boltvezető nem tartott erre igényt, mondván, nem történt károkozás, a könyveket pedig úgyis visszacsomagolják.