2023.10.5 12:31
Olvasási idő 1:28
Masszi-Rigó Csilla

Januártól jó pénzt kaphatsz azért, ha visszaváltod a használt üvegeket és PET-palackokat

TÁRSADALOM KÖRNYEZETTUDATOSSÁG KÖRNYEZETVÉDELEM ÚJRAHASZNOSÍTÁS

Legalább 50 forint járhat majd a visszaváltható üvegekért.

Január elsejétől Magyarországon is elindul a kötelező visszaváltási rendszer – közölte az Energiaügyi Minisztérium szerdán az MTI-vel.

A cél, hogy Magyarország minél gyorsabban átállhasson a körforgásos gazdaságra, ennek érdekében júliustól átalakult a hulladékgazdálkodás, és a brüsszeli elvárásoknak megfelelően bevezették a kiterjesztett gyártói felelősségi rendszert, amelyben a környezetszennyező termékek gyártóinak többet kell fizetniük a termékeik után keletkező hulladék kezeléséért.

Forrás Fortepan / Szalay Zoltán

Az új rendelkezés értelmében a jövő év elejétől  kötelező visszaváltási rendszer fog működni az országban, amely hozzájárul ahhoz, hogy néhány év alatt Magyarország elérje a PET-palackok 90 százalékos visszaváltási arányát.


Az új hulladékgazdálkodási rendszerben a MOHU Mol Hulladékgazdálkodási Zrt. végzi a háztartások és a gazdálkodó szervezetek települési és kiterjesztett gyártói felelősségi rendszer hatálya alá tartozó termékekből képződő hulladékának átvételét, gyűjtését, elszállítását, előkezelését, kereskedelmét és a kezelésre történő átadását.

 
Kötelezően visszaváltási díjas termékek körébe fognak tartozni (a tej- és tejalapú italtermékek kivételével) az üveg-, fém- és műanyag palackos és dobozos, egy deciliter és három liter közötti űrtartalmú italtermék csomagolásai, így ezek esetében a gyártók kötelesek lesznek a terméken a jogszabályban meghatározott jelölést elhelyezni. 

Vigyél vissza! Forrás Magyar Közlöny


A gyártó a kötelező visszaváltási díjas termékeken kívül meghatározott terméket vagy csomagolást a forgalmazóval kötött megállapodás alapján önkéntesen visszaváltási díjas termékké minősítheti. Ilyen termék lehet a gyártó által önkéntesen "visszaváltható" megjelöléssel gyártott, illetve forgalomba hozott, meghatározott termék vagy termékcsomagolás, amelynek gyártását, illetve forgalomba hozatalát az országos hulladékgazdálkodási hatóságnak bejelentették.

A visszaváltási díj összege kötelezően visszaváltási díjas, nem újrahasználható italcsomagolás esetén darabonként 50 forint, az önkéntesen visszaváltási díjas termékek és az újratölthető palackok esetén a gyártók által meghatározott összeg, amelyet a vásárló a visszaváltást követően visszakap.


A közlemény szerint a visszaváltást kötelezően gépi úton, visszaváltó automatákkal kell biztosítaniuk a 400 négyzetméternél nagyobb eladótérrel rendelkező élelmiszerüzleteknek, valamint kötelező visszaváltási helyet kell kialakítani az 1000-nél több lakosú településeken. 


A kötelező visszaváltási rendszerben való részvétel alól a csekély mennyiségű, vagyis az évente 5000 darab terméknél kevesebbet forgalomba hozó gyártók kapnak felmentést, emellett a szabályozás nem vonatkozik a speciális formájú és méretű, ezért automatával vissza nem váltható üvegekre, amennyiben ezt a koncessziós társaság az előzetes termékregisztrációs eljárás során megállapítja.


A minisztérium közlése szerint a jogszabály által biztosított átmeneti időszakban, 2024. június 30-ig nem kell kivezetni a még jelölés és visszaváltási díj nélkül forgalomba hozott, kötelezően visszaváltási díjas terméknek minősülő italcsomagolásokat, ezek korlátlan ideig a boltok polcain maradhatnak.