2023.10.5 9:52
Olvasási idő 0:47
Masszi-Rigó Csilla

Mágia mesterszakos képzést indít egy angol egyetem

KULTÚRA EGYETEM MÁGIA VARÁZSLAT

Egyre nagyobb a tudományos érdeklődés az okkult tanok iránt, az Exeteri Egyetem így elindítja Anglia első mágiaképzését.

Mágia és okkult tudományok névvel indít 2024 végén mesterképzést az Egyesült Királyságban az Exeteri Egyetem, derül ki a BBC híréből. A mindössze egyéves képzés hallgatói közelebbről is megismerhetik a boszorkányság és a varázslás történetét, valamint annak társadalomra gyakorolt hatásait is. 

Bár varázspálca-gyakorlat valószínűleg nem lesz, a mágiaszakon például az archeológia, a szociológia, a történelem, az irodalom és a filozófia és a vallástudomány professzorai tartanak majd előadásokat arról, milyen szerepet játszott és játszik a mai napig az emberek életében a mágia nemcsak a keleti, de a nyugati civilizációban is. 

Bájitaltan ugyan nem lesz, de a boszorkányok történelmét jobban megismerhetik a hallgatók. Forrás Warner Bros. / IMDB

A felvehető kurzusok között szerepel például Artúr király legendája, az iszlám gondolkodás, a nők ábrázolása a középkorban, de a hallgatók részletesen tanulhatnak majd a sárkányok ábrázolásáról is a nyugati irodalomban és művészetekben.

Kiemelt tartalom
7 jó tanács, amit fogadj meg, ha te is most írod a szakdolgozatod 7 jó tanács, amit fogadj meg, ha te is most írod a szakdolgozatod 2024.4.28 9:26

A szak az Arab és Iszlám Tudományok Intézetében indul majd, a szak vezetője, Emily Selove szerint pedig a képzés központi témái az antirasszizmus, a feminizmus, a dekolonizáció, valamint az alternatív ismeretelmélet feltárása lesznek. A mágiaszakos diploma nem mellesleg igen hasznosnak bizonyulhat például az oktatás, a kulturális örökségvédelem, a turizmus vagy éppen a könyvkiadás területén is. 

Érdekesség, hogy Magyarországon, egészen pontosan az ELTE-n, néhány éve már felvehető az Arab Varázslástan I-II. kurzus, ahol a keleti okkultizmus tudományával ismerkedhetnek meg a hallgatók.