2023.9.26 13:00
Olvasási idő 1:02
Erdős Viktória

Dalok a barátságról, az álmodozásról és a nosztalgiáról – Hallgassátok meg nálunk elsőként Saya Noé új lemezét!

Dalok a barátságról, az álmodozásról és a nosztalgiáról – Hallgassátok meg nálunk elsőként Saya Noé új lemezét!
Forrás Saya Noé PR
ZENE ALBUM MAGYAR ZENE PREMIER SAYA NOÉ

A Refresher oldalán hallhatjátok először Saya Noé második, "Jupiter" című nagylemezét.

Két és fél évnyi érzelmi hullámvasutat ölel körbe és dolgoz fel Saya Noé második nagylemeze. A tizenkét dalos sötét indie-elektronica-pop vonalon mozgó Jupiter hangulata éppen úgy kering, mint a címadó bolygó viharjai. Számok a barátságról, az álmodozásról, a szerelemről, a reményről és a nosztalgiáról, belengve olyan, a korábbiaknál mélyebb témákkal is, mint a szomorúság, a betegség és a halál.

“Dalszerzőként új világok nyíltak meg bennem a környezetemet és engem ért impulzusok hatására. Amikor a kiskutyám, Pixie elhunyt, a Baby Blue című altatóval gyászoltam el, apukám betegségét pedig a Home című dalban dolgoztam fel, amiben először, a megszokott angol szövegektől eltérően most a magyart is belevittem a dalszövegbe” – mesélte az énekesnő a dalok születéséről.

Hozzátette: az anyagon akadnak olyan számok, amelyek nehezebb szülések eredményei, ám olyanok is, amelyek szinte csak  kigurultak belőle. Az utóbbira nagyon jó példa a címadó Jupiter, ami egy halandzsából kicsusszant szöveg eredménye lett.

Amikor a »strong winds on Jupiter« szöveget dúdolgattam, egyből felnevettem, és szinte azonnal tudtam azonosulni vele. Elképzeltem, ahogy a lelkiállapotom is valahogy úgy keringhet épp, mint a Jupiter viharjai. Megtetszett a kép, és elindultam vele. Aztán úgy is maradt, sőt amikor már egy következő dalban is adta magát, hogy felbukkanjon a szövegben, akkor hivatalosan is elnyerte az album címét.

Maga az album egy érdekes, áthidaló tematikát hordoz magában: az elején álmodozó, egészen másvilági, fiktív vagy absztrakt, majd a vége felé megérkezik a valóságba, átértékeli az életet, introspektív módon közelíti meg a témákat, és nosztalgikusan tekint vissza a múlt eseményeire – a Jupiter bolygóján, ami elrepít, ami visszahív, egyúttal megtestesít.


Saya Noé második, Jupiter című nagylemezét itt tudjátok meghallgatni: