2023.9.21 13:06
Olvasási idő 1:24
Kovács M. Dávid

Mostantól magyarul is láthatjuk a Még egy kört mindenkinek színpadi változatát

Mostantól magyarul is láthatjuk a Még egy kört mindenkinek színpadi változatát
Forrás Vertigo Média
KULTÚRA ALKOHOL SZÍNHÁZ

Mads Mikkelsen filmjét alig lehetett kirobbantani a hazai mozikból, csütörtök estétől viszont a budapesti Belvárosi Színházban láthatjuk a történet alapjául szolgáló színdarab magyar változatát.

Csütörtök este mutatják be a Még egy kört mindenkinek (dánul: Druk) című Oscar-díjas dán film színpadi adaptációját a Belvárosi Színházban. A bemutatón Claus Flygare dán színész, a színpadi adaptáció egyik készítője is részt vesz – derül ki a színház közleményéből.

Az Orlai Produkció Paczolay Béla rendezte előadásában Király Attilát, Schruff Milánt, Debreczeny Csabát és Epres Attilát láthatja a közönség. A közlemény szerint a darab a Mads Mikkelsen főszereplésével forgott, a legjelentősebb európai és tengerentúli díjakkal elismert, azonos című dán film alapján készült.

Bár a Még egy kört mindenkinek  elsősorban Thomas Vinterberg filmjeként ismert, az alapötlet valójában színdarabként született meg a rendező-forgatókönyvíróban a bécsi Burgtheater számára. További inspirációt jelentett számára a lánya, Ida, aki a dán fiatalok iváskultúrájáról mesélt neki, és azt is ő szorgalmazta, hogy film készüljön a darabból.

A történet eredetileg az alkoholt ünnepelte volna annak kapcsán, hogy a világtörténelem más lett volna alkohol nélkül. Négy nappal a forgatás megkezdése után azonban Ida – aki a filmben is játszott volna – autóbalesetben meghalt. A tragédiát követően a forgatókönyvet átalakították, a hangsúlyváltásról pedig Thomas Vinterberg így fogalmazott: „nemcsak az ivásról kell szólnia, hanem az életre ébresztésről“.

Ennek megfelelően a négy férfi történetére átírt színdarab a filmhez képest életigenlőbb, derűsebbre hangszerelt, és a közönséget is bevonva a játékba, átélhetőbbé teszik az eseményeket – állítja a színház közleménye.


A történet hőse négy középkorú, kisvárosi tanár, akik elvesztették ifjúi lelkesedésüket és lendületüket, szakmai motivációjukat, valamint magánéleti problémákkal küszködnek. Életközepi válságuk idején egy elmélet tesztelésébe fognak, amely szerint az emberek fél ezreléknyi alkoholhiánnyal születnek, ezért megpróbálnak úgy élni, hogy ez a bizonyos fél ezrelék soha ne hiányozzon a szervezetükből. A darab azonban nemcsak az ember és az alkohol viszonyáról, hanem a kiüresedés elleni küzdelemről is szól.


Az előadás a Városmajori Szabadtéri Színpaddal koprodukcióban készült, az előadás szövegkönyvéhez a film forgatókönyve mellett az eredeti darabot is felhasználták az alkotók. A darab a nyári előbemutatón sikert aratott, mindhárom előadása telt házat vonzott, csakúgy, mint a kőszegi várszínházi vendégség – írják.


A Belvárosi Színházban csütörtöktől látható az előadás, amelynek fordító-dramaturgja Zöldi Gergely. A díszletet Zöldy Z. Gergely, a jelmezeket Pető Kata tervezte, a koreográfiát Bodor Johanna készítette. Jegyvásárlás és további információk a színház weboldalán.