2023.9.18 17:02
Olvasási idő 1:03
Krajnyák Petra

Tim Burton nincs elragadtatva a mesterséges intelligenciától és az ő stílusában újrakreált Disney-karakterektől

FILMEK + SOROZATOK AI MESTERSÉGES INTELLIGENCIA SOROZATOK SUPERMAN TIM BURTON

A rendező a csendes ellenállás híve.

Tim Burton nemtetszését fejezte ki Nicolas Cage Superman-, illetve Micheal Keaton Batman-kameójával kapcsolatban, majd a korábbi filmek és karakterek megidézésére használt mesterséges intelligenciát is erősen bírálta egy vele készült, friss interjúban.

A kijelentések apropóját az adta, hogy Cage Supermanként tűnik fel a legújabb Flash-filmben, amelyben egy óriáspókkal küzd meg. A 2023-as szuperhősfilmben ráadásul Keaton is visszatér Batmanként, aki a címszerepet alakította a Burton által jegyzett, 1989-es és 1992-es Batman-filmekben.

A Brit Filmintézetnek adott interjújában Tim Burton többek között arról beszélt, milyen hatással volt rá, hogy végül nem valósult meg a Superman Lives című film, amelyet ő rendezett volna, és milyen érzés volt aztán Cage-t Superman szerepében, Michael Keatont pedig Batmanként látni a DC Flash-filmjében.

Nem, nem bánom. De azt mondom: ha ilyen sokáig dolgozol egy projekten, és az nem valósul meg, az az egész életedre kihat. (...) Viszont egyike azoknak a tapasztalatoknak, amelyek soha nem hagynak el, a legkevésbé sem.

Burton az interjú keretében kommentálta a mesterséges intelligencia segítségével megvalósított kameókat, valamint a karakterek ily módon kivitelezett újragondolását.

(A stúdiók) foghatják, amit alkottál – a Batmant vagy bármit – és kulturálisan kisajátíthatják, vagy nevezzük, ahogy akarjuk. Hiába, ha a Disney vagy a Warner Brothers rabszolgája vagy, azt csinálnak veled, amit akarnak. Szóval életem utolsó éveiben csendesen lázadok mindezek ellen.

Tim Burton nemrég egy másik, az Independent által készített interjúban az ő vizuális stílusában újraalkotott Disney-karakterek problémájára is felhívta a figyelmet. Ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott: a technológia kiszívja a lélek egy részét, mindez pedig olyan, mintha egy robot elvenné az emberségünket. „Nem tudom leírni, milyen érzés. Arra emlékeztet, mikor más kultúrák figyelmeztetnek: »ne fényképezzetek le, mert azzal elveszitek a lelkem«.“