2023.9.15 10:18
Olvasási idő 0:36
Krajnyák Petra

Vegyi fegyvernek minősített anyagokat találtak az ELTE egyik laborjában

KÖZÉLET ELTE KATASZTRÓFA VESZÉLY

Kedden este találtak rá a kutatók több régi, veszélyesnek számító, mára feltehetőleg teljesen lebomlott vegyszerre.

Közel 40 veszélyes anyagot tartalmazó fiolát foglaltak le a hatóságok kedd este az ELTE Természettudományi Karán az RTL Híradó értesülése szerint. Az ELTE nem erősítette meg, de a szerek között állítólag szarin, mustárgáz és tabun is volt.

Az egyetem RTL Híradónak írt közleményéből kiderül, hogy kedden az esti órákban az ELTE TTK egyik laboratóriumában találtak rá a kutatók több régi címkéjű, eredetileg veszélyesnek számító, mára feltehetőleg teljesen lebomlott vegyszerre, és azonnal értesítették az illetékes hatóságokat. A Nemzeti Nyomozó Iroda és a honvédség azonnal a helyszínre érkeztek, hogy a talált anyagmaradványokat elszállítsák bevizsgálásra, majd megsemmisítésre.

Sem az egyetem kutatói és oktatói, sem a hallgatók nem voltak veszélyben. A labor közelében végzett helyszíni vizsgálatok semmilyen ártalmas anyagot nem mutattak ki, így szerda délelőtt már zavartalanul folytatódott az oktatás. Az Országos Rendőr-főkapitányság a 24.hu-nak adott válaszából kiderül, hogy az ügyben nyomozást indítottak, de „a folyamatban lévő eljárás érdekére tekintettel” nem árulnak el további részleteket.