2023.9.13 10:39
Olvasási idő 1:19
Szécsi Krisztián

Bemutatták az iPhone 15-öt: végre olcsóbbak lesznek a mobilkészülékek

TECH-TUDOMÁNY APPLE APPLE VISION PRO IPHONE MOBILTELEFON TECHNOLÓGIA TELEFON

Kedd este megtartotta szokásos sajtótájékoztatóját az Apple, amely minden évben lázban tartja az egész techközösséget.

Miután a piaci szakértők megállás nélkül szivárogtattak infókat az almás cég legnagyobb sikertermékének 15-ös szériájáról, gyakorlatilag senkit nem ért nagy meglepetés a vadonatúj iPhone-modell funkciói, kialakítása kapcsán: nagy részben ugyanolyan, mint 14-es testvére, ám a finomhangolásban és tölthetőségében mégis találunk különbözőséget.

A 2022-ben bemutatott modellek után az iPhone 15 már alapfelszerelésében magáénak tudhatja a dinamikus szigetet végérvényesen kivágva a notchot, ezenfelül kávája vékonyabb, fényereje 2000 nit, 6.1 hüvelykes – ezzel szemben a 15 Plus-os és Pro Max-os ikre igazi monstrum, 6,7 hüvelykes panellel rendelkezik. Míg a 14-es modellek kapcsán csupán a csúcskategóriás készülékek nyomultak 48 megapixeles kamerával, a most bemutatott termékek alapkellékei lesznek, ami mégiscsak hatalmas előrelépés a megszokott 12 megapixelhez képest. Az legizgalmasabb újítást viszont az A16-os chip jelenti (a Pro Max esetében A17-es, mely elméletben PC-s játékokat is képes lesz futtatni), ami hosszabb, pontosabban egésznapos akkumulátorhasználatot és optimálisabb rendszerhasználatot is ígér. Az új chipek miatt elérhetővé válik a High-Resolution mód, a Pro Max pedig még ötszörös optikai zoomra képes egységet is kapott. Lesz ezenfelül titánium borítás, színeit tekintve kapható lesz többek között zöldben, sárgában, feketében, kékben, illetve a Barbie-mánia után szabadon rózsaszínben is.

Na de az igazi nagy dobást mégiscsak a töltőfejek jelentették, hiszen az Apple hivatalosan is bejelentette, hogy végre átállnak az USB-C portra, így bármikor tölthetjük anyukánk androidos kábelével is a készülékünket.

Kiemelt tartalom
Elkezdődött a világ legnagyobb úszó napelemfarmjának építése: ez lehet az egyik válasz az energiaválságra? Elkezdődött a világ legnagyobb úszó napelemfarmjának építése: ez lehet az egyik válasz az energiaválságra? 2024.3.22 20:43

Árakat tekintve meglepő, de mintha az Apple gondolt volna az anyagilag kevésbé stabil vásárlóira is, így az új szériás telefonok olcsóbbak, mint „butább“ testvéreik. Magyarországon a Pro modell 128 GB-os változata 499 ezer forintért, vagyis 70 ezerrel olcsóbban beszerezhető, mint a 14-es változat. A Pro Max ára pedig 599 ezer forintról startol. Az idei és a tavalyi iPhone 14 Pro Max 256-os modellje közt 90 ezer forint a különbség.

Forrás Apple

Az Apple új óráival is próbált közönsége kedvére tenni. A fejlesztők szerint az Apple Watch Series 9 18 órás, míg az Apple Watch Ultra 2 36 órás akkuidőt biztosít, és sokkalta bonyolultabb feladatokat is képes lesz elvégezni beépített asszisztense, Siri. Elsőként csupán angolul és mandarinul lesz elérhető a meta-beszélgetőpartner.