2023.9.12 11:42
Olvasási idő 0:54
Masszi-Rigó Csilla

Óriási változás az Alexander McQueennél: 26 év után távozik a márka kreatív igazgatója

DIVAT ALEXANDER MCQUEEN DIVAT SARAH BURTON

Sarah Burton 2010 óta vezette kreatív igazgatóként a márkát.

Csaknem 26 év együttműködés után idén végleg távozik Sarah Burton az Alexander McQueen kreatív igazgatói székéből, így a hónap második felében megrendezett párizsi divathét bemutatója lesz az utolsó, ahol a neves dizájner búcsúkollekcióját láthatjuk, derül ki a Hypebeast cikkéből.

Sarah Burton 26 év után távozik a divatházból. Forrás David M. Benett/Dave Benett/Getty Images for Harper's Bazaar

Sarah Burton így kommentálta távozását: „Nagyon büszke vagyok mindenre, amit elértem, és az Alexander McQueen hihetetlen csapatára is. Ők a családom és egyben az otthonom is immáron 26 éve. Szeretném megköszönni Francois-Henri Pinaultnak (a Kering elnök-vezérigazgatója, több luxusmárka tulajdonosa - a szerk.) is ezt a fantasztikus lehetőséget, és azt, hogy hitt bennem. És mindezek mellett szeretnék köszönetet mondani Lee Alexander McQueennek. Rengeteg mindent tanított nekem, amiért örökre hálás leszek. Kíváncsian tekintek a jövőbe és életem következő fejezetébe, ezt a csodálatos időszakot pedig mindig magammal fogom vinni.”

Kiemelt tartalom
Charli XCX, a Tumblr egykori dívája, aki shrekzöldre pingálta a popkultúrát és a divatot is Charli XCX, a Tumblr egykori dívája, aki shrekzöldre pingálta a popkultúrát és a divatot is 3 nappal ezelőtt

Burton 1996-ban kezdett el dolgozni Alexander McQueennel, szakmai gyakorlatát követően vált az egykori divattervező asszisztensévé, 2000-ben, a márka megalakulásának kezdetekor pedig már ő volt a női ruhaosztály vezetője. Burtont tíz évvel később, McQueen halála után nevezték ki kreatív igazgatónak, majd az elmúlt 20 évben a divatszakma egyik legmeghatározóbb alakjává vált. 2011-ben ő lett az év dizájnere kategória győztese a British Fashion Awardson, 2019-ben pedig az Amerikai Divattervezők Tanácsának (CFDA) nemzetközi díjával tüntették ki. 

Az Alexander McQueen-ház egyelőre nem adott ki közleményt arról, ki veszi át Burton helyét a jövőben. Gianfilippo Testa, az Alexander McQueen vezérigazgatója azt nyilatkozta, Sarah Burton kézjegye kitörölhetetlen lesz a márka történetében.