2023.9.12 9:50
Olvasási idő 0:55
Masszi-Rigó Csilla

Pár napon belül tíz oktató is felmondott Magyarország legnagyobb magánegyetemén

KÖZÉLET BUDAPESTI METROPOLITAN EGYETEM EGYETEM FELSŐOKTATÁS OKTATÁS

Hétfőn tíz oktató is beadta felmondását a Budapesti Metropolitan Egyetemen, miután a dékán előzetes értesítés nélkül három tanárt is elküldött az iskolából.

Tíz egyetemi oktató mondott fel hétfőn a Budapesti Metropolitan Egyetemen, miután dr. Kovács Attila, a METU Üzleti Kommunikációs és Turisztikai Karának dékánja három tanárt is elbocsátott a tanévkezdés előtt – írja a Media1.

A dékán, nem mellesleg az Alapjogokért Központ egyik igazgatója, Murai Andrásnak, a Kommunikációtudományi Intézet és az Újságírás Központ vezetőjének, valamint két oktatónak, Gayer Zoltán főiskolai docensnek és Gócza Anita újságírónak mondott fel korábban, melyre reagálva az iskola mesterszakos hallgatói nyílt petícióval tiltakoztak a döntés ellen, valamint levelet küldtek a tanárokat menesztő vezetőnek.

A nyílt levélben leírtak szerint a diákok csupán a sajtóból értesültek tanáraik menesztéséről, az elbocsátásokat jelentős veszteségként élik meg, valamint aggódnak az oktatás színvonalának csökkenése miatt. A Media1 értesülései szerint a dékán által végrehajtott kirúgásokra reagálva hétfőn további tíz újságírást oktató tanár döntött úgy, nem írják alá a következő félévre vonatkozó esedékes oktatói szerződésüket, mivel nem látják garantálva az újságíróképzés szakmaiságát.

A felmondott oktatók: Élő Anita, Ihász Ingrid, Marosi Gergely, Martin József, Pach Ferenc, Szabó Krisztián és Szalay Dániel, valamint korábban, még közvetlenül Murai András menesztése után három újságíró, Jolsvai András, Réti Pál és Neizer Anita döntöttek úgy, nem tartanak több órát a METU-n.

Meg nem erősített információk szerint az iskola vezetősége a Közép-európai Sajtó és Média Alapítvány (KESMA) / Mediaworks munkatársainak, egy origós és egy mandineres újságírónak is felkérést küldött, hogy tartson órákat a METU-n a következő időszakban, a hírt azonban az iskola mindeddig nem erősítette meg.