2023.9.5 10:43
Olvasási idő 0:38
Masszi-Rigó Csilla

Tilt a Facebook – Mark Zuckerbergnek írt nyílt levelet az Országos Széchényi Könyvtár

TÁRSADALOM FACEBOOK MARK ZUCKERBERG

A Facebook kiberbiztonsági okokra hivatkozva törölni és tiltani kezdte a OSZK tartalmait.

Előzetes felszólítás és figyelmeztetés nélkül kezdte el törölni az Országos Széchényi Könyvtár tartalmait a Facebook – derül ki abból a nyílt levélből, amelyet az OSZK fogalmazott meg Mark Zuckerberg, a Meta vezetője felé. A levélben leírtak szerint online tartalmaik nélkülözhetetlen források azok számára, akik hozzá kívánnak férni a magyar kulturális örökség szerves részéhez, honlapjuk és más oldalaik pedig minden szükséges biztonsági tanúsítvánnyal rendelkeznek, ezért sem érthető a tiltás, melynek részeként még az OSZK hivatalos linkje sem írható le a Facebook felületén. 

2023. szeptember 3-ára virradóra a Facebook közösségi oldal előzetes figyelmeztetés, felkészülési lehetőség és részletes magyarázat nélkül, kiberbiztonsági okokra hivatkozva az összes, o s z k [dot] h u domain alá tartozó honlapra, tartalomszolgáltatásra mutató linket törölni kezdte intézményünk és több ezer felhasználó posztjaiból, hozzászólásaiból. Az „o s z k [dot] h u” karakterláncot azóta leírni is tilos. Az OSZK-ra hivatkozni próbáló felhasználókat törléssel fenyegetik.

Az Országos Széchényi Könyvtár tiltakozik a „cenzúrázás” és olvasóik, követőik „fenyegetése” ellen, valamint követelik a megcsonkított posztok visszaállítását.