2023.8.30 13:09
Olvasási idő 0:54
Krajnyák Petra

Rita Ora magára haragította a koszovói rajongóit a SZIN-en adott koncertjén

ZENE KONCERT RITA ORA

A koszovói albán származású brit énekesnő elnézést kért az incidens miatt, és állítja elvakították a színpadi fények, ez okozta a slamasztikát.

Rita Ora nem kis ellenszenvet váltott ki szülőhazájában. A koszovói származású brit énekesnő szombaton, a Szegedi Ifjúsági Napokon adott koncertjén több percig táncolt a szerb zászlóval, beleburkolózott és hosszasan lengette.

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 

Anabel Entertainment (@anabel.entertainment) által megosztott bejegyzés

Az énekesnő állítja, büszke koszovói albán származására, és a színpadon lévő reflektorok vakító fényében nem tudta beazonosítani a zászlót, amit egy magyar rajongótól kapott, bár a koncertről készült videofelvételeken egyértelműen látszik, hogy a Lonely Together or Anywhere című dal előadása közben többször is ránézett.


A magyar SZIN fesztiválon való fellépésem során egy fiatal rajongó átadott nekem egy zászlót. A színpadon a fények a szemembe világítottak, így nem láttam pontosan, hogy melyik ország zászlaja volt az. Amint elhagytam a színpadot, rájöttem, hogy ez egy szerb és nem egy magyar zászló.

Kifejezte, nem állt szándékában tiszteletlenül viselkedni, sem megsérteni a nemzetét és  családját. Az eset hatalmas port kavart, hiszen Szerbia és Koszovó között évtizedek óta húzódik a vita. A két ország konfliktusa tavaly nyáron ismét kiéleződött, amikor lövöldözések törtek ki a két ország határán. Koszovó 2008 februárjában egyoldalúan kikiáltotta függetlenségét Szerbiától. A legtöbb uniós tagállam elismerte az ország függetlenségét, de Ciprus, Görögország, Románia, Spanyolország, Románia és még Szlovákia sem tette ezt meg.


A Koszovó északi részén többségben élő szerbek nem ismerik el Pristinát fővárosukként. Politikailag továbbra is lojálisak Szerbiához, amely továbbra is pénzügyi támogatást nyújt nekik. Az EU által szorgalmazott, 2011-ben megkezdődött tárgyalások során még nem sikerült normalizálni a két ország kapcsolatát.