2023.8.25 17:23
Olvasási idő 2:23
Maier Péter

Playback Péntek: Azahriah, Desh, Dzsúdló, Selena Gomez és Mehringer a hét megjelenései között

Playback Péntek: Azahriah, Desh, Dzsúdló, Selena Gomez és Mehringer a hét megjelenései között
Forrás Bodnár Dávid / Supermanagement IG
ZENE AZAHRIAH DESH DZSÚDLÓ PLAYBACK PÉNTEK SELENA GOMEZ

New Music Friday Refresher-módra: a Playback Péntekben ezúttal is a hét legizgalmasabb vagy legjobban várt könnyűzenei megjelenéseit gyűjtöttük össze. Ezen a héten Maier Péter szemlézett egy friss albumot és néhány dalt.

Albumok

Azahriah, DESH: tripq

Nem állnak meg. Korunk legismertebb magyar zenészduója ismét közös anyaggal jelentkezett, ezúttal egy ötszámos EP-vel, amelyen leginkább az a latinos, reggaetónos zenei világ dominál, amely Azahriah memento albumán is előtérben volt. Természetesen a reggae iránti rajongásuknak is adóznak: a béke című dalon Young Fly mellett a műfaj két jeles hazai képviselője, a PASÓ-ból ismert Lord Panamo, illetve Copy Con is közreműködik. Ez az a szám, amelyben némi társadalomkritika is felszínre tör, Azahriah „disznófejű pedofil politikusok“-ról énekel. 

Számok

Dzsúdló: KERINGŐ

Élnek-halnak a Dzsúdló-fanok a Mackótestvért idéző, posztapokaliptikus világban ragadt, rajzolt alteregóért. A szeptember 12-én érkező KINCUGI album körül kialakuló vizuális univerzum újabb fejezetét a Sparhelt Animation teremtette meg, akik a KERINGŐhöz készült animációs klipet készítették. Habár ez a dal címe, azért nem ajánljuk végzős olvasóinknak, hogy jövőre erre próbáljanak keringőzni a szalagavatójukon, ugyanis nem lehet rá. Szomorkodni, vájbolgatni viszont annál inkább.

Mehringer: Főnök

Megnyugtató híreket közöltek az utóbbi hetekben a Mehringer zenekarról, akik autópályán elszenvedett balesetük után már felépülőben vannak. A banda rengeteg támogatást kapott zeneiipari szereplőktől, különösen Majkáéktól, akik felajánlották, hogy magukra vállalják a hangszerparkjuk visszaállításának teljes költségét. Éppen ezért jó látni, hogy egy kifejezetten vidám nyári meglepetésdallal érkeztek a srácok, amihez egy handycames felvételekből összevágott klip is készült. Ismerve a zenekar közelmúltját, nem csak üdítő, hanem megható is nézni ezeket a képeket, mindezt pedig egy csibész dallal körítve, amelynek Mehringer Marci frontember könnyedén összefoglalta az üzenetét az Instagramon: „hát akkor, basszák meg a főnökök“.

Selena Gomez: Single Soon

Sok mindenen átesett az utóbbi időben Selena Gomez énekesnő, aki most újra zenei produktummal hallat magáról. Nemsokára megjelenő, harmadik albumának előfutára, a Single Soon, a kishúga szavaival indul: „Szia, szeretlek, nővérkém, ne emészd magad a pasik miatt, soha“ – mondja a tízéves Gracie, megfogalmazva a dal üzenetét: jó lesz nekem egyedül. A számon olyan neves producerek dolgoztak, mint Benny Blanco és Cashmere Cat.

YUNGBLUD: Hated

Óriási bulit csinált a Szigeten Yungblud. Legújabb dalára is meg lehet mozdulni, ugyanakkor a dal hátterében komoly gyerekkori trauma áll. A brit énekes beszámolt róla, hogy hétéves korábban szexuálisan zaklatta egy orvosa, amiről egészen odáig nem számolt be senkinek, míg a producerének el nem mesélte, hogy mi ihlette Hatedet. „A dal végső soron arról szól, hogy szabadulj meg a rossz tapasztalatoktól és traumáktól. Találd meg a belső erődet. Ismerd el a múltadat, fogadd el a fájdalmat, és legyen bátorságod ahhoz, hogy ne hagyd, hogy ez határozza meg a jövődet – fogalmazott Yungblud a Twitter-oldalán.

BLACKPINK: THE GIRLS

Saját mobilos videójátékuk soundtrackjéhez érkezett a BLACKPINK új dala és animációs klipje. A szám egyébként már korábban is hallgatható volt a játékon belül, de csak mostantól elérhető a „mezei hallgatók“ számára. A lánybanda megfogalmazása szerint a GIRLS „a függetlenség és a bátorság fontosságáról“ szól.

The Killers: Your Side of Town

A fogadóirodák szerint jelenleg a Killers zenekarnak van a legnagyobb esélye arra, hogy a 2024-es Super Bowl Halftime Show főfellépője legyen. Első idei dalukkal jelentkeznek, amely nagyon erősen szintivezérelt. A banda állítása szerint „a synth zene szellemei inspirálták őket az utóbbi években“, ami kiemelkedően érződik legújabb számukon. Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy 2021 után újra lemezre számíthatunk-e a Killers-től, de csiripelnek a madarak egyet s mást.

Soccer Mommy: I’m Only Me When I’m With You

Stílusosan karaoke estéről nevezte el friss EP-jét az gen-Z indie zene egyik csillaga, Soccer Mommy, amelyen olyan előadóktól találhatók feldolgozások, mint Taylor Swift, a Pavement, az R.E.M., Shery Crow és a Slowdive. A szeptember 22-én megjelenő anyagról két dal meg is érkezett, ezek közül a legnagyobb selling point egyértelműen az I’m Only Me When I’m With You, a 2006-os debütáló Swift-album dala, amelyet már hallgathatunk az ősszel érkező anyagról: