2023.1.29., vasárnap

Keresés a Refresher.hu-n

Vissza
Megosztás
Keresés
Több
Utazás
Szécsi Krisztián
2022.12.11 10:04
Olvasási idő  4:42

Így nyaraltunk 2022-ben – ezek voltak Európa legmenőbb úti céljai

Több szomszédos ország is bekerült a top 10-be.

Szécsi Krisztián
2022.12.11 10:04 Olvasási idő  4:42
Megosztás
Megosztás Cikk megosztása
Így nyaraltunk 2022-ben – ezek voltak Európa legmenőbb úti céljai
Forrás: Fotó: Anthony Garetti / Contributor;

Az Európai Bizottság EDEN-hálózatához (European Destination of Excellence) tartozó EBD (European Best Destinations), Európa legnagyobb turizmussal foglalkozó honlapja idén is arra kérte olvasóit, hogy szavazzák meg, melyek voltak az év legjobb úti céljai a kontinensünkön.

Összesen 182 országból 400 európai városra érkeztek be szavazatok, melyekből végül összeállt a győztes településeket tartalmazó lista.

A számtalan kritérium közül, nyilván, a legnagyobb hangsúlyt a környezetvédelmi innovációkra és a fenntartható turizmusért tett előrelépésekre fektették, ám fontos választási szempont volt az is, hogy mennyire elkerülhető egyes települések esetében a tömött szezonalitás.

 

Bár idén egy magyar város sem került fel a neves listára, most mégis megmutatjuk nektek, hogy melyek lettek a 2022-es év abszolút nyertesei, és ha idén nem is sikerült eljutni ezekre a gyönyörű helyekre, hátha felkerülnek a 2023-as terveitek közé!

1. Ljubljana (Szlovénia)

Ljubljana egyik fő látványossága a Hármas híd.
Ljubljana belvárosa, háttérben a várral.
A macskaköves utcák remek éttermeket és kávézókat rejtenek magukban.
1 / 3
Forrás: Fotó: trekhunt.com
Ljubljana egyik fő látványossága a Hármas híd.

 

A szlovén főváros a világjárvány óta aranykorát éli. Ez többek között előnyös földrajzi helyzetével magyarázható, hisz mind vonattal, mind busszal vagy autóval rendkívül könnyen, gyakorlatilag pár óra alatt eljuthatunk a városba Európa legtöbb országából.

 

Ljubljana szíve zöld színben dobog. Kivételes környezettudatosságának és 1 főre jutó 542 négyzetméteres zöldfelületének köszönhetően a város 2016-ban Európa Zöld Fővárosa címét is magáénak tudhatta számos nemzetközi elismeréssel egyetemben.

 

Akárcsak nálunk Budapesten a Duna, Ljubljana igazi éke a várost átszelő folyócska, a Ljubljanica, amelynek partjai kávézóknak és üzleteknek ad otthont, és ahonnan pár perc sétára található a Ljubljana-vár.

 

Az Alpok ás az Adriai-tenger között, az olasz és a balkáni behatások kereszteződésében fekvő Szlovénia személyében kulturálisan, történelmileg és gasztronómiailag egy igazán színes és felettébb autentikus országgal ismerkedhetünk meg, mely tökéletes úti cél lehet az év minden hónapjában.

2. Marbella (Spanyolország)

Marbella éjszakai életét a La Concha-hegy vigyázza.
Ilyen az igazi mediterrán életérzés: narancsfák, napernyők, kávézók sokasága.
Marbella homokos tengerpartjai tökéletes helyszínt biztosítanak esti romantikus sétákhoz.
1 / 3
Forrás: Fotó: au.hotels.com
Marbella éjszakai életét a La Concha-hegy vigyázza.

 

Marbella már jó pár éve igazán népszerűnek számít a magyarok körében (főleg ha emigrációról van szó), de a a Nap fővárosa által kínált elegáns éttermek és drága üzleteken túl, megközelítőlegesen évi 3500 napsütéses órájának és mediterrán éghajlatának hála, kész paradicsom nyílik nem csupán a passzív pihenést kedvelők számára, hanem a sportok és a természet szerelmeseinek is.

 

A történelmi városrész minden kis kövecskéje, fehérre meszelt háza és narancsfákkal díszített utcája az andalúz életérzést árasztja magából. A spanyol város páratlan választás lehet a szerelmesek számára, akik egy kicsit kiszakadnának a szürke hétköznapokból egy romantikus hétvége erejéig.

3. Amiens (Franciaország)

Amiens belvárosa, háttérben a Notre-Dame-székesegyházzal.
Az Észak Velencéjeként is ismeretes Amiens-t számtalan kanális szeli át.
Pikárdia régió egyik legismertebb fogása a ficelle picarde, a sajttal és sonkával töltött rusztikus palacsinta.
1 / 3
Forrás: Fotó: hautsdefrancetourism.com
Amiens belvárosa, háttérben a Notre-Dame-székesegyházzal.

 

Lévén, hogy az észak-franciaországi város a Párizs-London-Brüsszel háromszög közepén helyezkedik el, szintén a lista könnyen megközelíthető helyei közé tartozik.

 

Pikárdia régió fővárosában összeér a történelem és a művészet. Az amiens-i Notre-Dame katedrális maga 145 méteres hosszával és 42 méteres magasságával nem csupán a gótika stílus gyöngyszeme, de egyben Franciaország legnagyobb katedrálisa is. A székesegyháztól nem messze található a város Saint-Leu középkori negyede, amelyet Észak kis Velencéjének is neveznek, hiszen Amiens-t számtalan kis kanális szeli át. 

 

Az ország 4. legzöldebb városában található Európa legszebb kertje is egyben, melyet könnyűszerrel bejárhatunk gyalog, kerékpárral vagy akár csónakkal is.

Plusz fun fact: itt élt és alkotott a világhírű francia író, Jules Verne is, akit nálunk következetesen csak Verne Gyulaként ismerünk.

4. Plovdiv (Bulgária)

A plovdivi amfiteátrumot a 2. században a római Traianus császár építette.
Autentikus óvárosi, macskaköves utca Plovdivban.
Plovdiv – a hegyek között megbúvó szláv igazgyöngy.
1 / 3
Forrás: Fotó: expedia.com
A plovdivi amfiteátrumot a 2. században a római Traianus császár építette.

 

Tudtátok, hogy Plovdiv kontinensünk egyik legősibb települése?

Bizony ám, Plovdiv városa közel 8000 éves történelemmel rendelkezik, így római kori romtól kezdve, forumokon át egészen amfiteátrumig mindent is találunk itt.

 

Plovdivot, amely a bolgár néplélek szellemétől lüktet, leginkább úgy ismerhetjük meg, ha utcáit céltalanul járjuk. Álljunk meg egy kis kávézóban az óvárosi részen, Sztarinen Plovdivban, kóstoljuk meg a bolgárok nemzeti édességét, a lokumot, mellé hörpintsünk fel egy erős fekete kávét vagy frissítőnek a méltán híres bolgár forrásvizekből is rendelhetünk akár.

 

Művészetek terén, belföldön és külföldön egyaránt, igen fontos szerepet tölt be, 2019-ben például Európa Kulturális Fővárosának is megszavazták. 

Szóval ha Bulgáriába sodorna a sors, ide mindenképpen érdemes betérni, hiszen Szófiából viszonylag könnyen, kicsivel több, mint 1 órányi autózással máris Plovdiv ősi utcáin találhatjuk magunkat.

5. Leuven (Belgium)

A város szimbólumaként ismert leuveni városháza.
El tudunk képzelni belga várost biciklik nélkül?
Leuven keskeny és magas épületeivel teljességében tükrözi a flamand építészeti stílust.
1 / 3
Forrás: Fotó: euronews.com
A város szimbólumaként ismert leuveni városháza.

 

Belgium flamand részén, biciklitávra, alig 30 kilométerre Brüsszeltől fekszik Leuven, Európa egyik legnyitottabb városa – legalábbis a helyiek szerint.

 

Leuven messze legikonikusabb látványossága a városháza, egy hihetetlen szép, 15. századi késő gótikus épület, amelynek külsejét 236 szobor díszít. A kőfaragványok érdekessége, hogy mind olyan személyeket ábrázolnak, akik a város történelmének fontos részét képezték.

 

A többi belga nagyvároshoz hasonlóan itt is találunk egy igen impozáns, lehetőleg gótikus stílusban épült, a főtéren álló templomot, és akárcsak az ország teljes területén, Leuvenben is nagy hangsúlyt kap a környezettudatosság, ezt jól mutatják az autós közlekedés elől lezárt utcái is.

6. Nagyvárad (Románia)

Nagyvárad főtere.
Az art nouveau tökéletes példája a Moskovits Miksa-palota.
Nagyvárad ikonikus hídját Szent László után nevezték el.
1 / 3
Forrás: Fotó: Larisa Birta
Nagyvárad főtere.

 

Bár ahogy említettük cikkünk legelején, idén sajnos egy magyar településnek sem sikerült felkerülnie a listára, de mégse csüggedjünk! Kevesebb, mint fél óra kocsikázással át is ugorhatunk a magyar-román határról Európa legszebb art nouveau városába, Nagyváradra.

 

A város lenyűgöző épületeivel, mint a Moskovits Miksa-palota, a Fekete Sas palota és szálló vagy a Római Katolikus Püspöki rezidencia garantáltan elvarázsol minden idelátogatót, de ha netán a művészet és építészet kevésbé állna közel szívedhez, számtalan remek kiránduló ösvény várja a túrázni vágyókat, sőt csupán 67 kilométerre található Erdély kapuja, a Királyhágó, ha egy kicsit a hegyekbe vágybál. 

Medvékkel csak óvatosan!

7. London (Egyesült Királyság)

London egyik szimbóluma – a Tower Bridge.
A Piccadilly Circus – szinte látni lehet, ahogy Bridget Jones, szokásához híven késésben, a teret átszelve rohan munkába.
Tudtátok, hogy a brit királyi család otthonában, a Buckingham-palotában több, mint 700 szoba található?
1 / 3
Forrás: Fotó: travelbook.de
London egyik szimbóluma – a Tower Bridge.

 

Bár azt hinné az ember, hogy a Brexit után komplikáltabbá vált az Egyesült Királyságba való utazás, megnyugtatunk mindenkit, érdemben nem történtek változások.

 

Londont valószínűleg nem kell bemutatnunk: a látványosságok, múzeumok, kiállítások és jobbnál jobb bárok, éttermek száma végtelen az angol fővárosban. Kicsit olyan érzése van az embernek, hogy egy élet nem elég, hogy minden londoni attrakciót rendesen szemügyre vegyen, mint a Towert, a Buckingham-palotát, a Piccadilly Circust vagy a British Museum-ot.

Szóval a város csodás és tényleg soha nem unatkozhatunk egy ilyen helyen, viszont a gigászi inflációnak és más gazdasági beavatkozásoknak köszönhetően London nem éppen a pénztárcabarát opciók közé tartozik, így ha a britek mellett tennéd le a voksodat, sajnos mélyen a zsebedbe kell, hogy nyúlj.

8. Nijmegen (Hollandia)

Nijmegen legikonikusabb épülete, a De Waagh.
Nijmegen városát a római Traianus császár alapította Kr. u. 98-ban.
Csodás naplemente a Waag-folyó partjáról.
1 / 3
Forrás: Fotó: secondamanoitalia.it
Nijmegen legikonikusabb épülete, a De Waagh.

 

Közvetlen a német határ mellett fekvő Nijmegen, Hollandia legrégibb városa.

 

Nijmegen nem csak gazdag kulturális múltjának köszönhetően lehet izgalmas választás, de az itt tanuló hatalmas diáksereg, a számos rendezvény és fesztivál, a hangulatos szórakozóhelyek és éttermek mind-mind csak azt mutatják, hogy a Waal-folyó partján elterülő város példátlanul pezsgő életet él, nem véletlen hát, hogy a statisztikák szerint a holland város a legjobb z-generációs úti cél Európában.

9. Lahti (Finnország)

Lahti Finnország 8. legnagyobb városa és közel 120 000-en lakják.
Lahti a finn tóvidék kapuja.
A Salpausselkä-síugró pálya Lahtiban egy nagyobb sportkomplexum részét képezi, amelyhez a Lahti Símúzeum is tartozik.
1 / 3
Forrás: Fotó: yit.fi
Lahti Finnország 8. legnagyobb városa és közel 120 000-en lakják.

 

Ha tóvidék, akkor Lahti.

A finn fővárostól, Helsinkitől mindössze egy órányi északra tartó autózással, az orosz Szentpétervárról pedig csupán két és fél órányira vonatúttal érhető el a tavak és öblök ölelte város.

 

Lahti Európa egyik legzöldebb településeként élen jár a környezetvédelmi munkában, és úttörő szerepet játszik a fenntartható turizmus terén is – ez jól látszik abban is, hogy a város területének 74%-át erdő borítja, míg 11%-át vízfelületek teszik ki. Ezenfelül a kutatások is bizonyítják, hogy Lahtiban található a világ legtisztább ivóvize is.

10. Isztanbul (Törökország)

A Hagia Sophiát 537-ben építették.
Beyoglu negyedét sokszor a Kelet Párizsaként is nevezik.
A Topkapı palota volt sokáig az oszmán uralkodók állandó székhelye.
1 / 3
Forrás: Fotó: savoredjourneys.com
A Hagia Sophiát 537-ben építették.

 

Hihetetlen történelmi múltjával átitatva köti össze Isztambul Ázsiát Európával. 

 

Bár az ország fővárosa Ankara, mégis Isztambult tartják Törökország kulturális székhelyének. Hagia Sophia, Kék mecset, Süleymaniye-mecset, Topkapi Palota, Galata-torony, a Fedett Bazár – csak egy pár ikonikus látnivaló a török attrakciók sorából. A főként vallásos épületek mellett számtalan múzeum és apró kávézó sora várja azokat, akik belekóstolnának a közel-keleti történelembe, mindennapokba és szívesen megismerkednének az igazi török néplélekkel is.

 

A Boszporusz partján azért egy pillanatra idézzük meg hatodikos énünket és gondoljunk nosztalgikus szívvel az Egri csillagok Bornemissza Gergőjére, aki szintén a sztambuli utcákon próbálta megmenteni Török Bálint urat. 

 

A teljes lista elérhető az EBD oldalán.

Hibajelentés: Ha úgy látod, hogy valamely cikkünk tartalma sérthet másokat vagy szerzői jogokba ütközik, írd meg nekünk észrevételedet!
Thumbnail:  Fotó: Sean Gallup / Staff
Megosztás
Megosztás Cikk megosztása
Legolvasottabb cikkek
Most
24 óra
7 nap
30 nap
Még több cikk ebben a témában utazás
Még több cikk
Ez is érdekelhet
Vissza a nyitóoldalra