2023.8.21 15:32
Olvasási idő 0:46
Krajnyák Petra

A francia kormány meglépte minden magyar diák vágyálmát

TÁRSADALOM FELSŐOKTATÁS FRANCIAORSZÁG OKTATÁS TÖRVÉNY

Előtérbe helyezték a tanulók biztonságát.

A francia iskolai zaklatóknak sokkal komolyabb következményekkel kell szembenézniük egy új törvénynek köszönhetően. A rendelet lehetővé teszi, hogy a bully-t áthelyezzék egy másik iskolába, míg eddig az áldozatnak kellett ezt megtenni. 

A francia oktatási miniszter, Gabriel Attal által a héten kiadott új rendelet értelmében az új szabályok azt is lehetővé teszik, hogy az áldozattól eltérő iskolába járó kiber-bántalmazókat is megbüntessék. Wilfrid Issanga, a zaklatás és a gyermekbántalmazás ellen küzdő ALCHM egyesület igazgatójának elmondása szerint az intézkedés "erősen jelzés értékű a nemzeti oktatási rendszer és a szülők számára". Hozzátette:

Úgy gondolom, hogy a jelenlegi (oktatási) miniszter szarvánál fogva ragadta meg a bikát.

Májusban az egész országot megrázta, amikor öngyilkos lett a 13 éves Lindsay az észak-franciaországi Pas-de-Calais-ban. A tragédia rávilágított arra, hogy a bullying-gal szemben zéró toleranciát kell tanúsítani. 

Az iskolai zaklatás ellen kampányoló egyesületek már évek óta várják a határozottabb, könyörtelenebb intézkedéseket. Érvelésük szerint a zaklatott gyereket iskolaváltásra kényszeríteni kettős büntetés: nemcsak a gyereket, hanem a szüleit is érinti. Egyes vidéki területeken tarthatatlan helyzeteket teremthet, amikor az áldozat az otthonától sokkal távolabbi iskolába kerül.

Ha van egy romlott paradicsom egy ládányi egészséges paradicsom között, akkor a romlottat kiveszed, a jót nem veszed ki. - mondta Issaga.