2023.8.17 15:59
Olvasási idő 2:50

6 erős és legyőzhetetlen nő a Star Wars univerzumból, akik a valóságban is példaképek lehetnének

FILMEK + SOROZATOK DISNEY

Leia, Padme, Ahsoka vagy éppen Jyn Erso gyerekek és felnőttek százezreinek lehetnek inspirálóak.

A Star Wars nem csak a lázadók és a Birodalom közti csatákról vagy az Erőről szól. Otthont ad a popkultúra talán legismertebb karaktereinek Obi-Wan Kenobitól és Darth Vadertől kezdve Baby Yodán és Boba Fetten át Han Soloig. Azonban a Csillagok háborúja univerzum nem lehetne teljes az erős, női egyéniségek nélkül: Leia hercegnő, Padmé Amidala, Rey vagy Ahsoka, hogy csak néhányat említsünk. Összegyűjtöttük azokat a hölgy szereplőket, akik jelenlétükkel, bátorságukkal és merészségükkel alapjaiban rengették meg a messzi-messzi galaxist.

George Lucas 1970-ben sok tekintetben hozott váratlant az „Egy új remény”-ben azzal, hogy Carrie Fisher Leia hercegnőjének a vártnál több akciót és súlyt adott. Ő nemcsak egy bajbajutott hercegnő, aki arra vár, hogy megmentsék, hanem olyan valaki, aki nem fél fegyvert fogni és harcolni azért, amiben hisz. Lucas Leiát a kezdetektől a Csillagok háborúja hősének képzelte el, és a franchise azóta is folytatja az erős női trendet.

Még az olyan animációs sorozatokban, mint a „Star Wars: A klónok háborúja” és a „Star Wars: Lázadók” is bukkannak fel női főszereplők, mint Ahsoka Tano, vagy az előzménytrilógiában szereplő Padmé Amidala és a folytatásban feltűnő Rey.

Kiemelt tartalom
Tinisorozatok régen és most – Így váltotta fel Hannah Montanát az Eufória Tinisorozatok régen és most – Így váltotta fel Hannah Montanát az Eufória 4 nappal ezelőtt

Természetesen a rangsornál meg kellett húzni a határt, mert ha a Star Wars animációs sorozatok, regények és képregények hatalmas adatbázisának minden nőjét belevennénk a felsorolásba, akkor egy olyan listát kapnánk, amit valószínűleg soha nem tudnánk befejezni. De lássuk, szerintünk kik voltak a legnagyobb hatással a messzi-messzi galaxisra!

Bo-Katan Kryze

Forrás Disney

Eredetileg mellékszereplőként tűnt fel a „Star Wars: Klónok háborúja”-ban, később visszatért a „Star Wars: Lázadók”-ban, majd „A mandalóri” 2. és 3. évadában is, ahol egyértelműen közönségkedvenc vált belőle. Annak ellenére, hogy többször is letaszították és megtagadták tőle Mandalór uralmát, a 3. évadban végre elfoglalja méltó helyét a trónon. A Dark Sabre utolsó viselőjeként senki sem alkalmasabb nála arra, hogy a Birodalom által elszenvedett kegyetlenségek után vezesse a mandalóri népet.

Rey

Forrás Disney

Egyértelműen az egyik legerősebb karakter a folytatás-trilógiában. Rey Palpatine császár unokája, ám ezt szülei titkolták előle. A Jakku bolygón élt, mielőtt csatlakozott volna az Ellenálláshoz és miután felfedezte az Erőt, képes volt kapcsolatba lépni Kylo Ren-nel, az Első Rend feltételezett vezetőjével. Végül együtt találták meg Exegolt, ahol felfedezték, hogy Palpatine újra visszatért a galaxisba. Rey folyamatosan küzd a sorsával, azzal, hogy mi a helyes és mi a helytelen, végül pedig megmenti az egész galaxist. Talán jogtalanul vette fel a Skywalker nevet, ez azonban nem von le semmit abból az inspiráló karakterből, akinek alig várjuk visszatérését a közelgő Jedi Rend filmben.

Jyn Erso

Forrás Disney

Az első Halálcsillag megalkotásáért felelős tudós, Galen Erso lánya a Lázadók egyik befolyásos tagja. A szabadságharcos Saw Gerrera, az ellenállás hőse nevelte fel. A „Zsivány Egyes: Egy Star Wars-történet”-ben ő vezette a küldetést, aminek a célja az volt, hogy kiszabadítsa apját a Birodalomból, mielőtt az befejezte volna a küldetését és üzembe helyezi a Halálcsillagot. Az egész franchise egyik legmerészebb rablásában Jyn és maroknyi csapata betört a Scarifon lévő bázisra, ahonnan hosszú és keserves küzdelemben, életük árán is megszerezték a hatalmas űrfegyver tervrajzát, amit eljuttattak a lázadóknak. 

Padmé Amidala

Forrás Disney

Az univerzum egyik kulcsfigurája, Luke Skywalker és Leia Organa édesanyja. Mint Naboo királynője és a Köztársaság szenátora, fontos szerepet játszott a bolygó felszabadításában és a galaxis politikai eseményeiben. Kapcsolata Anakin Skywalkerrel döntően befolyásolta a galaxis történetének alakulását, és bár figyelmeztetett Palpatine hatalomátvételére, nem tudta megakadályozni a Jedi Rend pusztulását. Karakterét az előzmény-trilógiában és „Star Wars: A klónok háborúja" sorozatban mélyítették el. Ezenkívül kiemelkedő politikai hatalommal és stílusérzékkel is rendelkezett.

Leia

Forrás Disney

Bátran kijelenthetjük, nincs inspirálóbb női karakter, mint a Star Wars-univerzum első női szereplője, Leia Organa. Akárcsak az édesanyja, hihetetlenül diplomatikus, félelmetes harcos és nagyszerű vezető. Emellett ő taposta ki az utat, hogy a világ egyik legsikeresebb franchise-ában erős női karaktereket lássunk. Anakin Skywalker és Pamdé Amidala lányát Bail Organa szenátor nevelte fel az Alderaanon. Felnőttként segít az eredeti trilógiában a Lázadásnak legyőzni a Birodalmat, és a folytatásokban tábornokként tér vissza, hogy szembe szálljon az Első Renddel. Összességében Leia messze a Star Wars egyik legfontosabb és legjobban kidolgozott női karaktere.

Ahsoka

Forrás Disney

Ahsoka karaktere 15 éve tűnt fel először a 2008-as „Star Wars - Klónok háborúja” című animációs filmben. Anakin Skywalker fiatal Togruta fajú padawanja egy bátor, hűséges és kíváncsi, ugyanakkor kicsit szkeptikus és mogorva karakter, akiből igen hamar közönségkedvenc és nem mellesleg a franchise első női jedi főszereplője lett. Sorsának további alakulását a Disney+-on augusztus 23-án induló élőszereplős sorozata mutatja be Rosario Dawson főszereplésével.