2023.8.17 16:09
Olvasási idő 3:01
Krajnyák Petra

Az új Hófehérke köszöni szépen, de nem kér az 1937-es creepy, kukkoló hercegből

FILMEK + SOROZATOK MILLIE BOBBY BROWN NETFLIX STRANGER THINGS

A fiatal színésznő idejét érzi elengedni Eleven-t, és izgatottan várja mit tartogat a jövő karrierjére nézve.

Újabb perpatvar a Disney-nél, méghozzá a hamarosan érkező Hófehérke remake miatt. A Disney-hercegnőt alakító Rachel Zegler egy interjúban elárulta, gyűlöli az eredeti animációs filmet, különösen a "stalker" herceget, és a "furcsa" cselekmény szál szerencsére nem szerepel majd az új filmben. 

Több videó is kering az interneten, amelyekben az eredeti rajzfilmet szidalmazza, ami a közösségi médiában heves indulatokat váltott ki. A Disney-nek nem igazán sikerül problémamentes adaptációkat gyártani. Az elmúlt években számos élőszereplős remake-et készített klasszikusaiból, mint a Mulán és A kis hableány. Előbbit történelmi hiteltelensége és a cselekmény módosítás miatt utóbbit a sellőt alakító fekete színésznő, Halle Bailey miatt kritizálták az eredeti filmek rajongói.

A Hófehérke-filmmel szembeni ellenérzés különösen nagy volt a klasszikus Hófehérke és a hét törpe című filmtől való számtalan módosítás miatt. A reboot csak a Hófehérke címet viseli, mivel a stúdió úgy döntött, hogy a hét törpét "varázslatos lényekkel" helyettesíti az élőszereplős remake-ben. A kritikus hangok egyre nagyobbat szóltak 2021-ben, amikor a Disney bejelentette, hogy a latin-amerikai színésznőt választották Hófehérke szerepére. Akárcsak A kis hableány esetében, a történet fehér hercegnőről szól, akit a hónál is fehérebbnek írnak le. Zegler rasszista online trollkodás és a Disney szereposztását megkérdőjelező kommentek célpontja lett, de színésznő nem hagyta szó nélkül a támadást. 

Amikor a fiatal színésznőt arról kérdezték, miben lesz más az általa megfromált Hófehérke úgy nyilatkozott:

Az eredeti rajzfilm 1937-ben jelent meg, ez nagyon nyilvánvaló. Nagy hangsúlyt kap a szerelmi szál, azzal a pasival, aki szó szerint követi őt. Fura, fura. Szóval ezúttal nem ezt csináljuk. Másképp közelítjük meg azt, amiről biztos vagyok benne, sokan szerelmi sztorinak tartják, csak azért, mert egy férfit szerepel a filmben. - válaszolta Zegler.

A 2024-es premierig csak találgathatunk, megtalálja-e a szerelmet Hófehérke vagy sem.  Egy interjúban Zegler elárulta, hogy nem az 1937-es hercegnőt fogja alakítani, hanem saját értelmezésében kelti életre a karaktert, akit nem a herceg fog megmenteni, és az igaz szerelemről álmodozik. Az élőszereplős feldolgozásban Hófehérke azzá a vezetővé akar válni, aki néhai apja nyomdokába tud lépni. Rettenthetetlen, igazságos, bátor és őszinte. 

@cosywithangie Just because a woman values something different, does not make her any less valuable. Some women want a career and not marriage. Some women want a marriage or family and not a job. Some women want BOTH. All are to be heard, and seen, and valued. Write stories about ALL women and depict them ALL as valuable and worthy, instead of trying to mold them into one specific image of what you deem worthy. Thank you. #snowwhite#snowwhiteliveaction#snowwhitecontroversy#disney♬ original sound - Angie | Self Care

A múlt héten egy TikTok-videóban, amelyet azóta több mint 9,4 milliószor néztek meg, egy felhasználó erős kritikával illette a színésznőt, amiért nem ismeri el, hogy a nőknek joguk van dönteni saját életükről.

Csak azért, mert egy nő más értékrenddel rendelkezik, attól még nem lesz kevésbé értékes. Néhány nő karriert akar és nem házasságot. Vannak nők, akik házasságot vagy családot akarnak, nem karriert. Néhány nő mindkettőt akarja. Mindenkit meg kell hallgatni, szembesülni vele és megbecsülni.

A TikTok-felhasználó azt is elmondta, már PhD-dolgozatot is írhatna a Disney-hercegnőket kritizáló álfeminizmusról, mert Disney hercegnőket kritizálni nem egyenlő a feminizmussal.

„Nem minden nő vezető, nem minden nő akar vezető lenni, nem minden nő akar vagy vágyik a hatalomra, és ez rendben van. Nem antifeminista, ha valaki szerelmes akar lenni, ha meg akar házasodni, ha otthon akar maradni, ha háziasszony akar lenni“

– mondta.


A kritika cunami azóta sem látszik csitulni. Többen leereszkedőnek és önelégültnek nevezték Zegler-t, és felvetették, mégis miért akar egy általa ennyire gyűlölt karaktert megformálni?

A BBC-nek Brittany Eldridge, az International Journal of Disney Studies munkatársa kifejtette, amikor a régi klasszikusok élőszereplős remake-jeiről van szó, a rajongók pontosan azt a karaktert keresik a rebootban is. Ez a viselkedés leginkább a nosztalgiához kötődik, hiszen a nézők újra át akarják élni ugyanazt az élményt, amit először megtapasztaltak. Azt is hozzátette; a tündérmesék lényege, hogy alkalmazkodnak és fejlődnek, és így tesz a Disney is.


A filmóriás más ellenérzésekkel is szembesült a filmmel kapcsolatban, miután bejelentették, hogy a hét törpét "varázslatos lények" helyettesítik. A degradáló sztereotípiák elkerülésére a Trónok harca színésze, Peter Dinklage kritikája után helyeztek nagyobb hangsúlyt. A törpeségben (dvarfizmusban) szenvedő színész a WTF podcastban világított  egy újabb ellentmondásra.


Kicsit meglepődtem, amikor a Disney nagyon büszke volt magára, amiért egy latin színésznőre osztották Hófehérke szerepét, de még mindig a Hófehérke és a hét törpe történetét mesélik el. Számomra ennek semmi értelme. Egyrészt progresszívek vagytok, másrészt meg még mindig azt a kib*szott múltba tekintő történetet dolgozzátok fel hét törpéről, akik együtt élnek egy barlangban, mi a f***t csináltok, ember? Nem tettem semmit az ügy előremozdításáért? Azt hiszem, nem vagyok elég hangos.