2023.8.12 9:55
Olvasási idő 3:38
Kremmer Magdi

Így hódította meg a világot a K Beauty – Minden, amit tudnod kell a koreai szépségiparról

Így hódította meg a világot a K Beauty – Minden, amit tudnod kell a koreai szépségiparról
Forrás GETTY IMAGES
ÉLETMÓD ARCÁPOLÁS BŐRÁPOLÁS DÉL-KOREA SZÉPSÉG

Miért is ilyen híresek és messzemenően minőségiek a koreai szépségápolási termékek? Az egyik ok a precizitás, a másik pedig az, hogy a szigetországnak nem volt más választása, mint saját szépségipart kialakítani.

A 2000-es évek elején még durva arcradírral és alkoholos tonikokkal próbáltuk meg szebbé tenni a bőrünket. A pattanásainkra fogkrémet nyomtunk, simán napoztunk naptej nélkül, és úgy gondoltunk, a BB krém minden bőrhibánkat elfedi. Azóta sokat változott és fejlődött a bőrápolásról alkotott képünk, és ez a K-beautynak köszönhető.

Furcsa hámlasztókkal és illatmentes hidratálókkal még középiskolában találkoztam először, amikor a nővéremtől egy skincare rutint (és a hozzá tartozó termékeket) kaptam karácsonyra. Akkor egyáltalán nem értékeltem ezt az egyébként baromi figyelmes ajándékot, lusta voltam utánaolvasni a különböző hatóanyagoknak és egyébként is, teljesen jól elvoltam a saját alkoholban és parfümben úszó termékeimmel.

Pár hétig azért próbálkoztam a rutinnal, és a fényvédelem fontosságát már akkor megjegyeztem, de a tudatos bőrápolás vonatára csak jó pár évvel később ültem fel én is, amikor már trendivé vált a dolog. A kémiai hámlasztás a skinsmartnak köszönhetően itthon is ismertté és népszerűvé vált, egyre több ismerősöm kezdett el különféle savakat, niacinamidot, illatmentes kozmetikumokat és fényvédőt használni. Mindenki tudta, mit jelent az, hogy SPF, mi a különbség az AHA és a BHA között, és miért kell mindig lecsekkolni krémmánián egy termék INCI-jét. És bár hozzánk csak az elmúlt évtizedben jutott el a tudatos bőrápolás világa, Kelet-Ázsiában már hosszú évek óta skincare rutinnal kelnek és fekszenek a koreaiak.

Kiemelt tartalom
Tetszett a Squid Game? Mutatunk 13 hasonlóan lélekölő és zseniális dél-koreai sorozatot, amit bindzsizhetsz a második évadig Tetszett a Squid Game? Mutatunk 13 hasonlóan lélekölő és zseniális dél-koreai sorozatot, amit bindzsizhetsz a második évadig 2024.3.9 9:43

A szépségipar világszerte hatalmas iparág, emberek bármennyi pénzt képesek elkölteni kozmetikumokra, sminkekre. Meglepő módon ezt az ipart mégsem a nyugati országok, hanem egy apró, kelet-ázsiai ország uralja.

Dél-Korea a 60-as években betiltotta a külföldi szépségápolási termékek forgalmazását és elkezdte saját termékeit fejleszteni. A koreai cégeknek hatalmas piacot kellett kielégíteniük, mivel a makulátlan külső nem csak egyéni szinten, de kulturálisan is elvárt az országban.

A koreai szépségideál része a világos, feszes bőr, amelyen nincsenek se ráncok, se bőrhibák. A gyártók között kialakult versenyben egy cél volt: minél hatékonyabb termékeket dobjanak a piacra, minél gyorsabban. A koreai szépségipar rohamosan fejlődött, folyamatos innovációit a nyugati márkák nem tudták lekövetni. Bár sokáig csak az elvetemült skincare junkie-k voltak tisztában a koreai bőrápolás nagyszerűségével, a 2010-es évek elején a mainstream piacra is betörtek a koreai termékek. Rövid idő alatt nemcsak a különböző krémek és fényvédők lettek népszerűek világszerte, de a bőrápoláshoz való hozzáállást is átalakították a koreai trendek. Számos nyugati márka vette át a koreai termékeket, de voltak olyanok is, akik nemes egyszerűséggel felvásárolták a koreai cégeket, mint például az Estée Lauder, ami megvette a Dr.Jart+-t, vagy az Unilever, ami a Carver Korea-t, Kelet-Ázsia vezető márkáját olvasztotta magába. A koreai márkák Európában is elérhetővé váltak, és a tudatos bőrápolás átvette az uralmat a színes-szagos, „természetes” termékek felett.

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 

라뮤끄 LAMUQE (@lamuqe_magicup) által megosztott bejegyzés

Íme néhány itthon is beszerezhető koreai termék, amivel fel tudod dobni a skincare rutinod!

Beauty of Joseon Radiance Cleansing Balm

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 

Hanbang Skincare : BOJ (@beautyofjoseon_official) által megosztott bejegyzés

A bőrápolás egyik alapja a tiszta arcbőr. Az arctisztítás reggel és este is kimondottan fontos, ehhez az igazán kemény skincare junkie-k kétféle arclemosót is használnak. A dupla lemosás lényege, hogy először egy tisztító balzsammal vagy olajos lemosóval eltávolítjuk a bőrünkről a sminket és a makacs szennyeződéseket, majd ezt követően egy gyengédebb termékkel még egyszer megtisztítjuk az arcbőrt, ezzel az első lemosó maradékát is eltávolítva. Ha következő szintre vinnéd a bőrápolást, a Beaty of Joseon tisztító balzsama tökéletes termék lesz számodra a dupla lemosáshoz.

Kb. 8000ft-ért kapható drogériákban és online.

Benton Snail Bee maszk

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 

Saman Noor (@samannoorr) által megosztott bejegyzés

A koreai arcápolás szerelmeseinek otthona gyakran olyan, mint egy SPA. Ha te is szeretsz a hajadat törölközőbe csavarva, arcmaszkkal az arcodon egy köntösben, körömlakkozás közben filmezni péntek este, a Benton arcmaszkja fogja rátenni a pontot az i-re. Ez a fátyolmaszk a Benton ikonikus méhméreg-csiganyál esszenciáját tartalmazza, kiváló hidratáló és regeneráló termék.

Drogériákban vagy online kb. 1000ft-ért a tied lehet.

Cosrx AHA/BHA toner

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 

COSRX Official (@cosrx) által megosztott bejegyzés

A K-Beauty egyik legnagyobb felfedezése a kémiai hámlasztás volt. A fizikai hámlasztással (bőrradír,dermaplaning) ellentétben a kémiai hámlasztók nem okoznak sérüléseket a bőrön és nem csak a bőrfelszínt, de a mélyebb rétegeket is képes megújítani. Az egyik legnépszerűbb koreai márka, a Cosrx AHA/BHA tonere eltávolitja az elhalt hámsejteket, vitalizálja és hidratálja a bőrt.

Drogériában kb. 7000ft-ért kapható.

Klairs Freshly Juiced Vitamin E Mask

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 

Dear, Klairs (@klairs.global) által megosztott bejegyzés

Hidratált bőr=egészséges bőr. Ha száraz vagy vízhiányos bőröd van, a hidratálás számodra is extrán fontos. Egy alap hidratáló bárki napi bőrápolási rutinjában elengedhetetlen, de ha valami extrára vágynál, dobd fel heti egyszer a Klairs E-vitaminos maszkját. Ez a krém nem csupán hidratálja a bőrt, niacinamid tartalmának köszönhetően a miteszerek ellen is felveszi a harcot, a benne lévő E-vitamin pedig védi a sejtfalakat és puhítja a bőrt.

Nagyjából 11.000ft-ért rendelheted meg online.

Cosrx Aloe Soothing Sun Cream fényvédő

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 

COSRX Official (@cosrx) által megosztott bejegyzés

Ha kicsit is elmélyedtél már a tudatos bőrápolásban, tudod jól, hogy a fényvédelem az egyik legalapvetőbb és egyben legfontosabb dolog, amit a szép arcbőrért megtehetsz. A koreai fényvédők híresen hatékonyak, nem tartalmaznak illatanyagokat és színezékeket, cserébe megvédik a bőrt az UV sugaraktól. Személyes kedvencem a Cosrx aloe verás fényvédője. A termék gyorsan beszívódik, nem hagy maga után nehéz érzetet a bőrön és egyáltalán nem csillog.

Kb. 7000ft-ért megveheted drogériákban és online.

Kövessétek a REFRESHER-t, iratkozzatok fel közösségi csatornáinkra is, hogy ne maradjatok le a folyamatosan frissülő tartalmainkról: @refresherhu néven ott vagyunk a TikTokon, Instagramon, YouTube-on és a Facebookon is!