2023.8.10 10:56
Olvasási idő 2:48
Kovács M. Dávid

A REFRESHER is ott lesz a Szigeten: magyar frontemberekkel és külföldi előadókkal hangolódhatsz a fesztivál legnagyobb bulijaira

A REFRESHER is ott lesz a Szigeten: magyar frontemberekkel és külföldi előadókkal hangolódhatsz a fesztivál legnagyobb bulijaira
Forrás Balogh Zoltán / MTI
ZENE FESZTIVÁL KONCERT PROGRAMAJÁNLÓ SZIGET

Örömmel jelentjük, hogy nem sokkal az indulásunk után a Refresher is részt vesz az idei Szigeten. A csütörtökön induló fesztiválon a szerkesztőségünk tagjai mellett a logónkkal is találkozhattok, hiszen egy szuper helyszín támogatói lettünk.

Ezen a nyáron új helyszínen, a Sziget kreativitásnak és képzőművészetnek dedikált szabadtéri birodalmában, a szupercsilles ArtZone-ban talál új otthont a fesztivál akusztikus produkciókra szakosodott színpada, a Music Box, amelynek támogatója idén a Refresher Magyarország lett.

Az ArtZone a Sziget egyik népszerű nappali helyszíne, ahol lazulós hangulatban, művészeti programokkal és workshopokkal lehet rákészülni az esti, illetve éjszakai menetelésre. 2023-ban ez a szuper helyszín fogadja be a Music Box színpadot, amelyen délután kettőtől este nyolcig idén is izgalmas énekes-dalszerzők adják egymásnak a kilincset a fesztivál teljes ideje alatt.

A Music Box idei programjában magyar és külföldi előadókat egyaránt találtok, hazai részről fellép például a Kikeltető-nyertes Lenkke_Cz.K. Sebő (Platon Karataev), BoebeckKolibri, Sallai Laci (Felső Tízezer, Galaxisok, The Somersault Boy stb.), Hangácsi Márton, Juhász Zoli, O’Sullivan (ex-Mongooz And The Magnet ), Vavra Bence, Henri Gonzo (Fran Palermo, Papírsárkányok), valamint a Margaret Island ritkán látott akusztikus formációja. A Middlemist Red és a Mordái éléről ismert Nóvé Soma pedig rendhagyó akusztikus koncerttel készül a kedvenc népdalaiból válogatva.

A színpad külföldi fellépőinek egyik legismertebbje Charlie Cunningham brit énekes-dalszerző, aki épp tavasszal adta ki harmadik, Frame című nagylemezét, amelynek  vallomásszerű szövegekkel megtámogatott, szívet szaggatóan szép dalairól a zenés portálokon megjelent kritikák is elismerően nyilatkoztak. Szintén az Egyesült Királyságból érkezik két másik friss, feltörekvő tehetség, Mychelle, valamint Blair Dave is – őket csütörtökön, illetve vasárnap lehet elcsípni, mindketten 17:10-kor kezdenek majd.

Izland rajongóinak kihagyhatatlan a JFDR név alatt zenélő Jófríður Ákadóttir pénteki koncertje. Áki Ásgeirsson 29 éves lánya már gyerekkora óta zenél: mindössze 14 éves volt, amikor ikertestvérével, Ásthildurral megalapította első zenekarát, a Pascal Pinont, majd a 2010-es években a Samaris nevű zenekart vezette. Első szólólemezét 2017-ben adta ki Brazil címmel, egy évvel később az izlandi sajtóban megválasztották az év előadójának, a 2020-as, New Dreams című lemeze hazájában elnyerte az év albumának járó elismerést, míg legutóbbi szólóanyaga, a májusban megjelent Museum a Pitchfork és a Paste magazin hasábjain is lelkes fogadtatásban részesült.

A Refresher logójával ellátott helyszínen a háború különleges hadművelet sújtotta Ukrajnát az eredetileg a donyecki régióból származó Promsonya képviseli. Szófia Pilipjenkó és édesapja, Iván Pilipjenkó duója igazi covid-projekt, ami 2020-ban alakult, amikor Szófia a pandémia miatt hazatért a szülővárosába, Konsztantyinovkába. A Promsonya bemutatkozó EP-je 2021 nyarán futott be, az anyagot az ukrán média is lelkesen fogadta, majd az OTOY nevű ukrán rapperrel közösen jegyzett, Inspiration című közös trekket beválogatták az év legjobb számai közé. Szófia és családja az orosz offenzíva miatt Lvivbe költözött, szombaton délután azonban a Szigeten bűvöli majd el a közönséget.

Ausztráliából érkezik a Music Box színpadára Jack Botts, aki pár éve még a furgonjában élt, ezalatt nappal többnyire szörfözött, esténként pedig az utcán zenélt. Könnyen szerethető szörffolkját néhány éve egy interjúban úgy jellemezte: mintha Jack Johnson találkozna a Mumford and Sonsszal. Szintén erős óceánparti hatásokat mutat a Botts honfitársai, Paddy Macrae és Zane Harris által alkotott The Dreggs duó, amely 2017-es indulása után előbb az ausztrál klubokat, kocsmákat és kávézókat hódította meg, de egy ideje már az európai fesztiválok színpadait is próbálgatják – a Sziget zárónapján hozzánk is ellátogatnak.

Ugyancsak hazájától távol lép majd fel a Havannából származó Jorge Luis Pacheco, aki a kubai jazz új generációjának egyik legtekintélyesebb zongoristája, akinek zenéjében a hagyományos amerikai jazz, a klasszikus, valamint a kubai és az afro-kubai zene, illetve némi soul és kortárs pop keveredik egymással. Őt egyébként vasárnap a  Magyar Zene Háza szabadtéri színpadán is meg tudjátok nézni – méghozzá ingyen –, ahol műsorával a Buena Vista Social Club emléke előtt tiszteleg majd.

Az eddigi felsorolás azonban nem teljes: a fentiek mellett a francia Joe Bel, a német Amistat, a román Andrei Irimia, valamint a csupán 17 éves belga tehetség, ISE is fellép a Refresher által támogatott színpadon, amelyet – ne feledjétek! – idén új helyszínen, az ArtZone-on belül kell keresnetek.

Ha az esti koncertek előtt szerethető, nyugis környezetben hangolódnál rá az esti koncertekre, esetleg lelazulva pihennéd ki a másnapot, szusszannál egyet a hajnalig tartó pörgés előtt, gyere a Sziget kreatív zónájába, és keresd a Music Box jellegzetes színpadát – ha szerencsétek van, még velünk, a Refresher arcaival is összefuthattok.

A Music Box pontos menetrendjét megtaláljátok a Sziget fesztivál honlapján, illetve a nyomtatott programfüzetekben is.

Kövessétek a REFRESHER-t, iratkozzatok fel közösségi csatornáinkra is, hogy ne maradjatok le a folyamatosan frissülő tartalmainkról: @refresherhu néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!