2023.8.6 1:36
Olvasási idő 2:35
Kremmer Magdi

Újraírt befejezések, LGBTQ-szerelmek és feltámasztott karakterek – Ezért olyan népszerű a fanfiction

ÉLETMÓD FANFICTION KÖNYV

Rengetegen írnak és olvasnak a kedvenc könyvük szereplőiről vagy épp hírességekről szóló fanfiction-öket. Most utánajártunk, miért is olyan népszerű ez a sokak számára érthetetlen műfaj.

Ha hallottad már a fanfiction kifejezést, valószínűleg te magad is szívesen olvasod amatőr írók internetre feltöltött történeteit vagy azt a tábort erősíted, akik nem értik miért akar bárki is már megírt szereplőkről vagy létező emberekről rövid sztorikat olvasgatni. A mainstream számára a fanfiction olyan földtől (vagyis az eredeti művektől) elrugaszkodott történeteket jelent, amelyekben a rajongók egy jól ismert regényt vagy filmet a legfurcsább fordulatokkal írnak újra. Valójában a fanfictionnek szinte végtelen változata van, a lényeg csupán annyi, hogy valamilyen meglévő műre vagy létező személyre alapuló írásról van szó. Így fanfictionnek számít egy, a One Direction tagjainak titkos románcáról szóló iromány és egy Roxfortban játszódó, de saját karaktereket használó önálló regény is.

Az Euphoria Kat-je Harry Stylesról és Louis Tomlinsonról írt fanfictionjáról lett híres online. Forrás Euphoria - HBO Entertainment

Sokan azt hiszik, hogy a fanfiction újkeletű dolog, pedig valójában évszázadok óta létező jelenség. Mielőtt szerzői jogok védték volna az írók karaktereit, teljesen megszokott volt, hogy akár ismert szerzők is nemes egyszerűséggel folytatták más történetét vagy átvették valaki szereplőit. A Rómeó és Júliát mindenki Shakespeare nevéhez köti és kevesen tudják, hogy az angol drámaíró csak kölcsönvette a karaktereket egy Arthur Brooke nevű költőtől.

Jane Austin Büszkeség és Balítéletének a 19. században kiadták a nem hivatalos „folytatását”, amihez semmi köze nem volt az írónőnek és az Alíz Csodaországbannak is már egy évszázaddal ezelőtt megjelent a rajongói változata.

A modern fanfiction kora a Star Trek rajongók fanzine magazinjaival indult, amelyben rajzok mellett írások is megjelentek már, és amiket a rajongók postán terjesztettek. Az internet elterjedése tette végül lehetővé, hogy bárki megírhassa és feltölthesse saját történeteit, amit aztán a világ másik felén is el lehet olvasni. A fanfiction néhány év alatt berobbant, létrejöttek az olyan weboldalak, mint a Wattpad vagy az Archive of Our Own, amelyeket ma már több millióan használják.

Kiemelt tartalom
A Dűne 2 kapcsán: kell-e, hogy az adaptáció kövesse az eredeti művet vagy jó, ha mer változtatni? A Dűne 2 kapcsán: kell-e, hogy az adaptáció kövesse az eredeti művet vagy jó, ha mer változtatni? 2024.3.10 11:44

A rengeteg felhasználó és a többmilliós nézettségnek örvendő történetek azt mutatják, hogy van igény a fanfictionre. Az egyik fő oka annak, hogy ennyien olvasnak továbbköltött történeteket, igen egyszerű: valaki megszeret egy világot, karaktereket, történetet, és szeretne továbbra is erről olvasni. Az eredeti szerző nem írt folytatást, de a fanfiction-öknek köszönhetően mindig olvashatunk új sztorikat. Szintén gyakori indok a fanfiction mellett, hogyha valaki nem elégedett egy történet végével vagy úgy érzi, hogy van még lehetőség a sztoriban, egyszerűen átírja vagy folytatja az eredetit. A fanfiction írásnak nincsenek szabályai, így bárki a saját kedvére alakíthatja a történeteket, karaktereket. A mainstream könyvekben, filmekben nem túl gyakori az LMBTQ-karakterek, kapcsolatok reprezentációja, így az is jellemző, hogy a fanfiction írók és olvasók meleg vagy transz karaktereket írnak bele történeteikbe.

Forrás Fifty Shades of Grey - Universal Studios

A fanfictionok nemcsak a kreativitás, de a szexuális vágyak kiélésére is kiváló eszköz. Számtalan romantikus, erotikus történet van, amelyet a 80%-ban női fanfiction olvasók gyakran pornó helyett fogyasztanak. Az erotikus történetek előnye, hogy nem egy durva, erőszakos és érzelemmentes filmben, hanem egy érzelmes, szerelmi történet részeként jelenik meg a szexualitás.

A szürke ötven árnyalata is egy Alkonyat fanfictionként indult, amelyben eredetileg Christian Grey Edward, Anastasia pedig Bella volt. A BDSM kapcsolatról szóló történet azóta bestseller lett és sokan nem is tudják, hogy E. L. James is a Wattpadon kezdte karrierét. Nemcsak az Alkonyat inspirált ismert regényt, Cassandra Clare népszerű fantasy-sorozata, a végzet ereklyéi eredetileg egy Harry Potter fanfiction volt.

A végzet ereklyéi eredetileg Draco Malfoy és Ginny Weasley románjáról szólt. Forrás The Mortal Instruments - Pro Video Films

A könyvek és filmek mellett bármi szolgálhat rajongói történetek alapjául legyen szó videojátékokról, történelmi személyekről és megosztó módon akár valós, ma élő hírességekről is. Az egyik legolvasottabb online fanfiction például két létező YouTuber szerelmi történetét mutatja be, de a One Direction vagy épp a BTS tagjairól szóló történetek is hatalmas népszerűségnek örvendenek. Bár sokak szerint a valós személyekről írt fanfiction-ök ártalmatlanok, egyesek úgy gondolják, hogy ez megsérti a sztárok magánszféráját és egyáltalán nem oké róluk írni. Az biztos, hogy a fanfiction jelenleg népszerűbb mint valaha és emberek millióinak jelent szórakozást a rajongói történetek írása és olvasása. Ki tudja, lehet, hogy a következő best seller is egy fanfictionön alapul majd.

Kövessétek a REFRESHER-t, iratkozzatok fel közösségi csatornáinkra is, hogy ne maradjatok le a folyamatosan frissülő tartalmainkról: @refresherhu néven ott vagyunk a TikTokon, Instagramon, YouTube-on és a Facebookon is!