2023.7.19 11:12
Olvasási idő 0:54
Szöllősi Anna

Megkérdőjeleződött a korábbi elmélet: mégis támadtak emlősök a dinoszauruszokra

TECH-TUDOMÁNY DINOSZAURUSZ RÉGÉSZET

Egy friss tanulmányban egy olyan dinoszaurusz kövületét mutatják be, amit valószínűleg egy emlős támadt meg.

A fosszílián kivehető két, egymásba gabalyodott állat egy emlős és egy két és félszer hosszabb dinoszaurusz, a lelet által megörökített helyzetet a kutatócsoport pedig küzdelemként értelmezte. Erre utal az emlős testhelyzete a dinoszauruszon, valamint az, hogy megragadja és harapja áldozatát. Hozzátették, hogy kevésbé tűnik valószínűnek, hogy az emlős egy már elpusztult dinoszauruszon lakmározott volna. A kanadai és kínai régészek a Scientific Reports szaklapban megjelent tanulmányukban azt írják: szerintük a két állatot vulkanikus sárlavina ragadta el, így maradt fenn a jelenet – számolt be az MTI. 

Jordan Mallon, a tanulmány egyik társszerzője szerint a vizsgált őslelet azon kevés bizonyítékok egyike, hogy emlősök dinoszauruszokra vadásztak volna. Ezzel egyben megkérdőjelezték azt a korábbi elméletet is, mely szerint az őshüllőket a kréta korszakban nem érte számottevő fenyegetés az emlősök felől.

A tudósok szerint a dinoszaurusz egy növényevő Psittacosaurus lujiatunensis lehetett. A példány mintegy 125 millió éve, a korai kréta időszakban élhetett, a teljes csontváz 119,6 centiméter hosszú. Az emlős egy 46,7 centiméteres Repenomamus robustus, ez a ragadozó a kréta kor egyik legnagyobb emlősének számított.

A megkövesedett csontvázakat Kínában találták meg 2012-ben, a Jihszian-formációban, ahol már számos ősi leletre bukkantak.