2023.7.18 12:10
Olvasási idő 0:34
Masszi-Rigó Csilla

15 éves magyar fiú halt meg egy TikTok-kihívás miatt

TÁRSADALOM HALÁL TIKTOK

Nem újkeletű trendről van szó, a choking game név alatt futó kihívás „lényege”, hogy az emberek egymást vagy önmagukat fojtogatják addig, amíg fulladásközeli állapotot nem érnek el.

Életét vesztette egy 15 éves magyar fiú, miután egy TikTokon futó kihívás miatt fulladt meg otthonában – derül ki a Life.hu cikkéből. Ádám a videómegosztón trendingelő #chonkinggame kihívást akarta teljesíteni, amelynek lényege, hogy az emberek fojtogatással jussanak ájulásközeli állapotba. A videók között van olyan, ahol fiatalok szorítják egymást torkát, de olyanok is akadtak, akik egyedül, kötéllel vagy szíjjal próbálták ki az életveszélyes „játékot”. 

A kép illusztráció. Forrás GETTY IMAGES

Ennek a játéknak lett áldozata Ádám is, aki a szülők és a barátok elmondása alapján életvidám fiú volt, tele nagy tervekkel a nyárra. Édesanyja elmondása szerint a fiúnak korlátozva volt a telefonján, milyen tartalmakhoz juthat hozzá, a gyerek azonban valahogy mégis találkozott a kihívással, amelynek világszerte több áldozata is van. 

A külföldi statisztikák szerint a „fojtogatós játékot” legtöbbször tinédzserek próbálják ki, akiknek a célja egyfajta eufórikus állapot elérése lehetne. Az életveszélyes kihívás ugyanakkor könnyen csaphat át tragédiába és okozhat fulladásos halált.