2023.7.13 11:41
Olvasási idő 0:44
Szöllősi Anna

Mi lett a Tumblr-rel, ahol egy generációnyi tini öntötte ki a lelkét?

TECH-TUDOMÁNY SOCIAL MEDIA TUMBLR

A Tumblr él, de nem mondhatni, hogy virul, bár még 2023-ban is van egy szuperlojális felhasználói réteg, akik foggal-körömmel védik a platformot.

Az Instagram, a Twitter, de még a Meta legújabb közösségi appja, a Threads is letaszította a trónról az egykor hiánypótló mikroblog platformot, ami köré 10 éve hatalmas internetes kultusz épült, mára viszont eléggé küszködik: Matt Mullenweg vezérigazgató nemrégiben arról beszélt, hogy a cég 30 millió dollárt veszít évente. Az oldalon kevés a felhasználó, és kétségbeesetten próbálják tartani a lépést a versenytársakkal.

Kiemelt tartalom
Még csak tegnap indult, máris 60 millió felhasználót húzott be a Twitter riválisa, a Threads Még csak tegnap indult, máris 60 millió felhasználót húzott be a Twitter riválisa, a Threads 2023.7.7 12:21

A vállalat azt kommunikálta, hogy az alapvető probléma, hogy a Tumblr-t nem könnyű használni, ezért újragondolják a stratégiát, és megpróbálják a felületet átláthatóbbá tenni, és javítani az algoritmust. 

A platform a 2010-es évek elejétől a 2010-es évek közepéig volt menő a tizenévesek és a fiatal felnőttek körében, de a 2018-ban bejelentett pornótilalom mondhatni a Tumblr lassú, de biztos halálát vetítette elő: a döntést követő első három hónapban a felhasználók 30%-át elveszítették, miután kitiltották az NSFW tartalmakat. 2018 óta semmilyen felnőtt tartalom nem volt posztolható, ami nemcsak valós felvételekre vonatkozott, de a szexuális tartalmú rajzok, illusztrációk is véglegesen ki lettek tiltva. 2023 első felében egyébként újragondolták a közösségi irányelveiket, és bár a pornográf tartalmak még mindig nem elérhetők, nem bannolják például azokat a kontenteket, ahol női mellbimbók láthatók.