2023.6.30 14:56
Olvasási idő 1:02
Kovács M. Dávid

Betiltották az amerikai egyetemek pozitív faji diszkriminációját

KÖZÉLET EGYESÜLT ÁLLAMOK EGYETEM FELSŐOKTATÁS OKTATÁS

Joe Biden amerikai elnök határozottan elítéli a döntést, és arra ösztönzi az Egyesült Államok felsőoktatási intézményeit, hogy a jövőben is törekedjenek a sokszínűségre.

Az amerikai Legfelsőbb Bíróság csütörtökön alkotmányellenesnek nyilvánította a faji alapú pozitív diszkriminációt a felsőoktatási felvételi eljárásban.

A döntés szerint a faji származás figyelembe vétele a felvételi eljárás során sérti az Egyesült Államok Alkotmányának 14., egyenlő bánásmódról szóló kiegészítését.

A Harvard Egyetem hallgatói ölelik egymást Washingtonban, miután az amerikai Legfelsőbb Bíróság alkotmányellenesnek nyilvánította a faji alapú pozitív diszkriminációt a felsőoktatási felvételi eljárásban. Forrás Kent Nishimura / Los Angeles Times / Getty Images


Az MTI híre szerint az illetékesek 6-3 arányban adtak igazat a Diákok az Igazságos Felvételiért (angolul: Students for Fair Admission) nevű, nagyrészt ázsiai diákokat tömörítő szervezetnek, amely a Harvard és az Észak-Karolinai Egyetem évtizedek óta életben lévő gyakorlata miatt indított pert.

Ahogy a Reuters írja a cikkében: a jelentkezők etnikai hovatartozását figyelembe vevő  felvételi programokat már régóta alkalmazzák a fekete, spanyolajkú és más alulreprezentált kisebbségekhez tartozó hallgatók számának növelésére az amerikai egyetemeken.

Kiemelt tartalom
Az Idő Kertjének legszebb teremtményei, avagy ezek voltak a 2024-es Met-gála legjobb kreációi Az Idő Kertjének legszebb teremtményei, avagy ezek voltak a 2024-es Met-gála legjobb kreációi ma 14:02 -kor

A Harvard vezetése közleményt adott ki, amelyben hangsúlyozza, hogy az intézmény eleget tesz a Legfelsőbb Bíróság határozatának, ugyanakkor hozzáteszi, hogy meg fogják őrizni az egyetem alapértékeit, és továbbra is úgy gondolják, hogy a „sokféleség és különbözőség lényegi elemei a tudományos kiválóságnak“.

Biden elítéli a döntést, Obamának megszakad a szíve

Joe Biden elnök a döntés után bírálta a Legfelsőbb Bíróságot, illetve kijelentette, határozottan ellenzi azt. Az ország felsőoktatási intézményei számára azt javasolta, hogy találjanak kerülőutat, illetve kérte, hogy ne hagyjanak fel a diákok sokszínűsége iránti elkötelezettségükkel.


Az Egyesült Államok első afroamerikai elnöke, a 2009-től 2017-ig hivatalban lévő Barack Obama szintén egyet nem értésének adott hangot. A volt elnök feleségével együtt úgy fogalmazott, hogy „megszakad a szívük“ azokért a fiatalokért, akik érintettjei a döntésnek.

Közben Tim Scott afroamerikai szenátor, republikánus elnökjelölt méltatta a döntést, és hazugságok terjesztésével vádolta Obamát, míg Clarence Thomas, a Legfelsőbb Bíróság második afroamerikai tagja „irányt tévesztett“ faji alapú különbségtételről beszélt.