2023.6.23 10:41
Olvasási idő 0:48
Kovács M. Dávid

Idén is megnyílik Budapest egyetlen ingyenes Duna-parti fürdőhelye

UTAZÁS BUDAPEST NYÁR STRAND

A Római-parti Plázs szezonja jövő pénteken indul, a nyitóbulin jelképes összegért lehet limonádézni, miközben ingyenes koncerteket hallgathatunk a Duna-partján.

Június 30-án, azaz jövő pénteken, újra kinyit a főváros egyetlen ingyenes Duna-parti fürdőhelye, a Római-parti Plázs, amely egészen augusztus 20-ig várja a strandolni vágyókat.

A szabadstrand idén is színes napágyakat, ingyenes ivóvizet, mosdó-, pelenkázó- és zuhanyzóhasználatot, valamint díjmentes kerékpár-tárolási lehetőséget biztosít a vendégeinek.

Fürdőzők a Római-parti szabadstrand tesztnapján. Forrás Balogh Zoltán / MTI

Mint az Óbuda.hu oldalon írják, fürdeni ebben a szezonban is csak a 120 centiméteres vízmélységet jelző bójákkal kijelölt partszakaszon lesz lehetőség, kizárólag nyitvatartási időben, azaz 10 és 19 óra között.

A területen természetesen vízimentő szolgálat is lesz, amelynek munkáját a Magyar Vöröskereszt Duna-parti Elsősegélynyújtó Szolgálata segíti. A zömében III. kerületi középiskolák önkénteseiből kikerülő csapat tagjai speciális felkészítést kapnak a Plázson elvégzendő feladatokra, tréningjüket pedig helyszíni szintfelmérő zárja.

2023-ban ráadásul különleges jubileumot is ünneplünk, ugyanis pontosan 50 évvel ezelőtt, 1973-ban született meg az a rendelet, amely – a folyó vízének állapotára hivatkozva – megtiltotta az azt megelőzően sok budapesti polgárnak állandó nyári kikapcsolódást jelentő dunai fürdőzést.

„Mi most erre emlékezve 50 forintos limonádéval koccintunk arra, hogy újra vízbe szállhatunk a Rómain“ – írják a szabadstrand jövő pénteki nyitóbulijának Facebook-oldalán. Az eseményen a polgármesteri megnyitót élőzenés mulatság követi, amely során Váradi Vox Gábor, valamint a Keret blog Kikeltetőjéből ismert Géem, azaz Golarits Márton énekes-dalszerző indie folk szólóprojektjének dalait lehet majd a Duna partján hallani.