2023.6.20 13:14
Olvasási idő 0:47
Masszi-Rigó Csilla

Ez lesz az első balti állam, ahol az azonos nemű párok hivatalosan is összeházasodhatnak

TÁRSADALOM HÁZASSÁG HOMOSZEXUALITÁS LMBTQ

2024-től élhet az új törvény.

Észtország lesz az első balti állam, ahol az azonos neműek hivatalosan is házasságot köthetnek egymással 2024-től. Kaja Kallas észt miniszterelnök liberális koalíciós kormánya alig három hónapja nyerte meg a helyi választásokat (Kallas 2021-ben vette át a miniszterelnöki pozíciót Jüri Ratastól), már áprilisban ígéretet tett arra, hogy törvénybe iktatja majd a házassági egyenlőséget. 

Az észt parlamentben 55 képviselő szavazott igennel és 34 nemmel, így előreláthatóan 2024-től lép életbe majd a törvény, melynek köszönhetően az azonos nemű párok is összeházasodhatnak. Az országban nem mellesleg 9 éve szavazták meg az azonos nemű párok bejegyzett élettársi kapcsolatáról szóló törvényt.

Az észteknél jelenleg a lakosok 53 százaléka támogatja a házassági egyenlőséget, a Humen cikke szerint ez hat százalékponttal több, mint két évvel ezelőtt, és meredek növekedés 2021-hez képest, amikor az észtek mindössze 34%-a értett egyet vele.

Kiemelt tartalom
B*zizni vagy nem b*zizni? – Útmutató, mit és mit nem illik mondani, hogy ne légy egy tapló paraszt B*zizni vagy nem b*zizni? – Útmutató, mit és mit nem illik mondani, hogy ne légy egy tapló paraszt 2024.2.4 10:38

„Büszke vagyok az országomra. Olyan társadalmat építünk, ahol mindenki jogait tiszteletben tartják, és az emberek szabadon szerethetnek” – írta Kallas Twitter-bejegyzésében.