2023.6.21 16:42
Olvasási idő 1:53
Somogyi Marci

Egy vajdasági kisvárosnak köszönheti sztárjátékosát az NBA 2023-as bajnokcsapata – 6 érdekesség a Denver Nuggets történetéből

Egy vajdasági kisvárosnak köszönheti sztárjátékosát az NBA 2023-as bajnokcsapata – 6 érdekesség a Denver Nuggets történetéből
Forrás Matthew Stockman / Getty Images
SPORT DENVER NUGGETS KOSÁRLABDA NBA

Csaknem ötven év után, története során először nyerte meg az észak-amerikai kosárlabda-bajnokságot a Denver Nuggets. A történelmi győzelem jó apropót ad arra, hogy kicsit jobban beleássuk magunkat a csapat történetébe.

Egy izgalmas rájátszás után a Denver Nuggets lett az NBA idei bajnoka: a döntősorozatban 4-1 arányban diadalmaskodtak az ellenfél Miami Heats ellen. Nem kicsi az öröm a hegyvidéken, hiszen eddigi története során először lett bajnok a Nuggets. Ennek apropóján összeszedtünk néhány érdekességet a csapatról.

1. Egy szerb kisvárosnak köszönhetik Jokićot

A csapat legismertebb játékosa egyértelműen Nikola Jokić – avagy becenevén: a Joker –, aki Szerbiában született, a magyar határtól nem messze fekvő Zomboron. A második körben választotta ki a csapat a 2014-es drafton, meg is hálálta a bele fektetett bizalmat: 2021-ben és 2022-ben is őt választották meg az alapszakasz legértékesebb játékosának, idén pedig a bajnoki címig vitte a csapatot. Ráadásul nem kis teljesítménnyel, ugyanis a rájátszásban egyetlen csapat egyetlen játékosának sem volt több dobott pontja, több szerzett lepattanója, és senki nem adott nála több asszisztot sem.

2. Egy sportmogul köti össze a Nuggetst az Arsenallal

A csapat tulajdonosai Stan és Ann Kroenke, akiknek ténylegesen az a munkájuk, hogy csapattulajdonosok, hiszen övék többek között a Colorado Avalanche (NHL), a Los Angeles Rams (NFL), sőt még az angol első osztály ikonikus focicsapata, az Arsenal is.

Kiemelt tartalom
NBA All Star-gála a kezdetektől napjainkig: bemutatjuk a legfelkapottabb kosárlabda-cirkusz történetét NBA All Star-gála a kezdetektől napjainkig: bemutatjuk a legfelkapottabb kosárlabda-cirkusz történetét 2024.2.18 9:32

További érdekesség, hogy 2021-ben a Rams, 2022-ben az Avalanche, idén pedig a Nuggets lett a saját bajnokságának a győztese – és azért az Arsenal sem lehet szomorú egy bajnoki ezüsttel. Meg kell hagyni, Stan és Ann Kroenke valamit nagyon jó érzékkel csinál, hiszen a csapataik sorra nyerik a bajnokságokat.

Stan Kroenke, az NBA-döntő után Forrás Matthew Stockman / Getty Images

3. Közel fél évszázad kellett az első NBA-bajnoki címhez

Noha a történelmük során tizenegyszer diadalmaskodtak a divíziójukban, a Denver sose nyerte el az NBA bajnoki címét. Igaz, ebből háromszor még az NBA elődjeként szolgáló ABA-ban, nyolcszor viszont az NBA-ben, utoljára 2019-ben. 2023-ban azonban végre leiratkoztak arról a most már csak tíz csapatot számláló listáról, akik sose nyerték meg a bajnokságot.


4. Manute Bol fiát tartják Jokić ikertornyának

A maga 211 centiméterével Nikola Jokić sem mondható éppen mélynövésűnek, de egykori csapattársa, Bol Bol még erre is rátesz egy tízest, aki így 221 centi. Őket kivételesen nem a hasonlóságuk, hanem a magasságuk miatt becézték ikertornyoknak a ligában. A sportágban jártasaknak ismerős lehet Bol Bol neve, hiszen apja a híres védekező, Manute Bol – aki 231 centiméteres magasságával mindkettőjüket túlnőtte.

Bol Bol Forrás Elsa / Getty Images

5. NHL-döntőt is játszottak a Nuggets kólás dobozában

A csapat 1999 óta a Pepsi Centerben (mai hivatalos nevén: Ball Arena) játszik, amit a köznyelv csak The Canként emleget az Egyesült Államokban. A legendás aréna 1999-es megnyitóján Céline Dion zenélt. A 18 ezer ember befogadására alkalmas arénában rendeztek már pankrációt, sőt, még az NHL döntőjének is adott már otthont.

6. Jokić sereghajtóból került az élre

Bár Nikola Jokić ma már a liga domináns játékosának számít, karrierje elején ezt nem igazán gondolták így róla. Nagyon későn draftolták, szinte csoda, hogy bekerült a ligába, őt azonban sosem érdekelték a kétkedők, a munkamorálja mindig is kimagasló volt.  Soha egyetlen ilyen hátul választott játékos sem kapta még meg a Legértékesebb Játékos (MVP) díjat.