2023.6.20 10:26
Olvasási idő 0:43
Masszi-Rigó Csilla

450.000-ért akár te is felmehetsz az űrbe – Júniustól indít űrrepüléseket a Virgin Galactic

TECH-TUDOMÁNY ŰRKUTATÁS

Június végétől havonta indulnak járatok az űrbe, igaz, a várólista kicsit hosszú.

Június végén indul első kereskedelmi űrutazására a Richard Branson-féle Virgin Galacticja – derül ki a Hypebeast híréből. Miután májusban befejeződött az űrrepülő tesztelése, a nyár második felétől a Virgin minden hónapra tervez egy-egy űrrepülést, melyre egy jegy összesen 450 000 dollár, azaz nagyjából 154 millió forint. 

Az első kereskedelmi repülés, amely a Galactic 01 nevet viseli, az olasz légierő és az olasz Nemzeti Kutatási Tanács három tagját szállítja, akik mikrogravitációs kutatásokat fognak végezni. A Virgin Galactic járatai 80 km magasságba viszik az utasokat a Föld fölé, így páratlan kilátás nyílik az űrből, ráadásul néhány percre még lehetőség nyílik megtapasztalni a súlytalanság élményét is. 

A két részből álló VSS Unity űrhajót a közelgő küldetésekhez úgy használják majd, hogy a főgép egy kisebb utasszállító gépet dob le, amint elérnek a megfelelő magasságba.

A Virgin Galactic vezérigazgatója, Michael Colglazier elmondta, egyszerre indítanak magán-asztronauta (turista) járatokat és tudományos kutatásra fenntartott utakat is. Jelenleg 800 fős várólista van az utakra, akinek pedig esetleg most nem lenne a malacperselyben circa 150 milliója, az akár a Virgin Galactic honlapján követheti majd élőben a Galactic 01 és a Galactic 02 küldetéseket.