2023.5.30 14:49
Olvasási idő 1:03
Maier Péter

Még mindig elképzelhető, hogy a Twittert kitiltják Európából

KÖZÉLET ELON MUSK TWITTER

A nagy techcégek közül csak ők nem csatlakoztak az önkéntes szabálykönyvhöz, amely az álhírek elleni küzdelmet hivatott szolgálni.

Úgy tűnik, a Twitter továbbra is hintázik a szabad működés és a betiltás között, ami az EU dezinformációs szabályainak betartását illeti. Jean-Noël Barrot, Franciaország digitális minisztere nemrégiben éppen a Twitter felületén beszélt az irányelvek fontosságáról, amelyek segítik a fel-felbukkanó álhírek elleni küzdelmet – írja a Hypebeast.

Barrot megjegyzései nem sokkal azután hangzottak el, hogy a Twitter kivonta magát abból az önkéntes szabálykönyvből, amely a nagy technológiai vállalatok, például Elon Musk cége számára fogalmazott meg iránymutatásokat. A többiek közé tartozik a Meta, az Alphabet és a Microsoft is, amelyek mindannyian tartják magukat bizonyos normákhoz, és nevüket adják a kódexhez, amely megkönnyíti a technológiai óriások bizonyos kötelezettségeinek teljesítését. A kötelező digitális szolgáltatási törvény, amelyet ezek a vállalatok követnek, augusztusban lép életbe az Európai Unióban.

A digitális miniszter nemrégiben a France Infónak így nyilatkozott:

A dezinformáció az egyik legsúlyosabb fenyegetés, amely demokráciáinkra nehezedik. A Twittert, ha ismételten nem tartja be a szabályainkat, kitiltjuk az EU-ból.

Thierry Breton, az Európai Bizottság belső piacért felelős biztosa is posztolt a témában: „A Twitter elhagyhatja az EU dezinformáció elleni önkéntes magatartási kódexét. De a kötelezettségek megmaradnak. Futni lehet, de elbújni nem“.

A Twitter felvásárlása óta Musk az átláthatóság és a véleménynyilvánítás szabadsága mellett érvel. A tech-milliárdos nemrégiben ötleteket javasolt a dezinformáció elleni küzdelemre, de még nem mutatott fel érdemi változásokat. Musk egyelőre nem kommentálta a Twitter esetleges uniós szintű betiltását.

Elon Musk, a Twitter tulajdonosa a Forma-1 miami nagydíján 2023 májusában Forrás Clive Mason - Formula 1/Formula 1 via Getty Images