2023.5.25 9:03
Olvasási idő 1:02
Masszi-Rigó Csilla

Órák óta nincs hír Suhajda Szilárdról, aki egyedül indult neki a Mount Everestnek

SPORT HEGYMÁSZÁS

Suhajda Szilárd oxigénpalack és kísérő nélkül indult el meghódítani a Mount Everestet, tegnap óta azonban nincs hír a hegymászóról.

Vasárnap indult el a Mount Everest meghódítására Suhajda Szilárd hegymászó, aki a tervek szerint szerdán ért volna fel a világ legmagasabb hegyének csúcsára kísérő illetve oxigénpalack nélkül. Szerda délelőtt a férfi Facebook-oldalán megjelent információk szerint 8700 méteren járt, fizikai és mentális állapota jó volt, akkor azt írták, a fennmaradó út megtétele akár 3-4 órát is igénybe vehet, azóta viszont semmilyen jel nem érkezett róla.

Forrás Facebook/ Suhajda Szilárd

Az RTL Klub Fókusz című műsorában elhangzottak szerint a hegyről még felhívta feleségét, akinek azt mondta, nincsen teljesen jól, azonban nem fordult vissza, hanem tovább indult. Ezt követően órákig nem érkezett GPS-jel, a műszer azonban később azt jelezte, hogy a hegymászó tovább haladt a csúcs felé, eközben viszont már besötétedett, ilyenkor pedig senkinek nem ajánlják már a továbbmenetelt. 

A ritka GPS-jelek miatt magyar idő szerint este 9 óra óta nem érkezett jel a hegymászó hollétéről. A Hóhatár Facebook-csoportban azt írták

„Amit lehet tudni: Szilárd műholdas követője egészen nagy kihagyásokkal dolgozott a csúcstámadás során. A legutóbbi jelzés szerint nepáli idő szerint 19:30-kor 8795 méter magasan járt, a Hillary-lépcsőnél, és felfele mozgott. Ez 50 méterre van szintben a csúcstól, de adott esetben ez akár több órás mászás is lehet. Jeladója azóta nem küldött több jelet, és ő más módon sem jelentkezett.”

Kiemelt tartalom
A világ láthatatlan hegymászói, akikről senki sem beszél – Ismerd meg közelebbről a serpák életét A világ láthatatlan hegymászói, akikről senki sem beszél – Ismerd meg közelebbről a serpák életét 2023.6.6 16:35

A csoport bejegyzésében azt írták továbbá, hogy két serpa felment a 4-es táborba, remélhetőleg pedig Suhajda Szilárd addigra leér oda, hogy folyadékkal tudják őt ellátni. Ahogy a bejegyzésből kiderül, nem mentőakcióról van szó, egy korábbi expedíció során pedig olyan is történt, hogy Suhajda két napig nem küldött magáról semmilyen jelet, mert azt hitte, látják, merre jár a nyomkövetővel.