2023.5.28 9:16
Olvasási idő 3:10
Kremmer Magdi

Így utazz olcsón – Tippek és trükkök, ha diákként nyaralni indulnál

Így utazz olcsón – Tippek és trükkök, ha diákként nyaralni indulnál
Forrás GETTY IMAGES
UTAZÁS UTAZÁS

Olcsóbban utazni még ebben a gazdasági helyzetben sem lehetetlen, adunk most néhány tippet, hogyan tudod mérsékelni a költségeket a nyaralás során.

Itt a nyár és mindenki szívesen elutazna néhány napra valahová. Diákként amúgy sem vagyunk kitömve pénzzel, a mostani gazdasági helyzetben pedig csupán álomnak tűnik a nyaralás. Szerencsére vannak olyan trükkök, amikkel kevés pénzből is ki tudsz hozni egy emlékezetes utazást.

Az úti cél kiválasztása

Amikor utazást tervezel, az első és legfontosabb kérdés, hogy hová szeretnél menni. Belföldön utazni általánosságban olcsóbb, mint kiruccanni külföldre, de egy főszezonos siófoki nyaralás árából simán elugorhatsz a horvát tengerpartra is a nyár végén. Érdemes átgondolnod, hogy mire vágysz a nyaralás során. Túrázni szeretnél a hegyekben, várost néznél és buliznál vagy a hasadat akarod süttetni a vízparton? Ha ezt eldöntötted, elkezdhetsz keresgélni az úti célok között. Ha az olcsóság fontos szempont, érdemes a szomszédos országokban körülnézni. Nyugat-Európa drága városait inkább kerüld el, Közép-Kelet-Európában és a Balkánon is csodálatos és pénztárcabarát helyek vannak! Az utazómajom oldalán például rengeteg izgalmas és olcsó úti célt találsz.

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 

UTAZOMAJOM (@utazomajomofficial) által megosztott bejegyzés

Mivel utazz?

A nyaralás egyik legdrágább része az útiköltség. A benzin drága és környezetszennyező, a repjegyek szinte megfizethetetlenek, a busz és vonat pedig sokszor lassú és kényelmetlen. Mutatjuk, hogy tudsz olcsó jegyeket kifogni és hogyan érdemes keresgélned.

Kiemelt tartalom
5 filléres repjegy, ha megpattannál néhány napra a főszezon előtt 5 filléres repjegy, ha megpattannál néhány napra a főszezon előtt 2024.3.1 18:00

Az első és legfontosabb szabály, hogy soha ne előre megadott dátumra keress jegyeket, hanem fordítva. Nézd meg, hogy mikor olcsó elutazni oda, ahová szívesen mennél és igazítsd a jegyárakhoz az utazásod dátumát.

Repülés

A repülés elsőre nem tűnhet olcsó opciónak, de sokszor sokkal jobban megéri egy rövid repülőút, főleg, ha jó áron veszel jegyet.

A Skyscanner egy repjegykereső oldal, ami különböző társaságok kínálatát hasonlítja össze. Ha kiválasztasz egy úti célt és a hónapot, amikor utaznál, meg tudod nézni, hogy mikor a legolcsóbb repülni. Az oldal a legjobb lehetőségeket fogja feldobni neked és ha rugalmas vagy, az “Utazz bárhová” opciót kiválasztva meg tudod nézni, hogy hová tudsz legolcsóbban elutazni Budapestről.

pro tipp: A fapados járatokon sokat kell fizetned, ha poggyászt akarnál feladni. Hidd el, nyáron bőven beférsz egy hátizsákba, ha ügyesen pakolsz. Ha mindenképp több cuccot vinnél feladott poggyász helyett válaszd a priority opciót, amivel a fedélzetre vihetsz fel egy plusz bőröndöt és sorba sem kell állnod.

Busz

Ha nem a világ másik felére akarsz elutazni, a buszozás is jó opció lehet. A flixbus.hu párezer forintos jegyeket kínál a környező országokba, a horvát tengerpartra vagy a Tátrába is eljuthatunk olcsón és meglepően kényelmes körülmények között.

Vonat

Környezetvédelmi szempontból a vonatozás a legjobb közlekedési forma, sajnos a vonatjegyek, főleg külföldre, elég drágák. Ha viszont idén töltöd a 18-at, az EU király szülinapi meglepetéssel készül neked. Egész európára érvényes vonatjegyet kaphatsz a nyárra, amivel eléggé le tudnád csökkenteni a nyaralásod költségeit.

Kiemelt tartalom
Vonatozz ingyen Európában – A legjobb 18. születésnapi ajándékot az EU-tól kapod Vonatozz ingyen Európában – A legjobb 18. születésnapi ajándékot az EU-tól kapod 2023.2.28 17:20

Autó

Bár az üzemanyag árak az egekben vannak, ha sokan mennétek valahova, lehet, hogy megéri kocsival útnak indulni. A holtankoljak.hu oldalán meg tudod nézni, hogy hol mennyibe kerül az üzemanyag.

Szálláskeresés

Az útiköltség mellett a szállás ára az, ami nagyon meg tudja dobni a nyaralás büdzséjét. Okosan nézelődve azért ki lehet fogni olcsó szállásokat.

Hotel vagy apartman

A legkényelmesebb szállás opciók egyértelműen a hotelek és apartmanok. A bookingon és az airbnb oldalán tudsz ár alapján is keresni. Érdemes olyan szállás után nézned, amihez tartozik reggeli, vagy ahol van konyha és tudsz főzni - így a kaján is spórolni fogsz.

Hostelek

A hostelek bár kevésbé kényelmesek, de sokkal olcsóbbak, mint egy hotelszoba. A hostelworld.com oldalán megtalálod a legjobb ár-érték arányú hosteleket.

Sátrazás

Ha tengerpartra vagy a hegyekbe mész nyaralni, érdemes lecsekkolnod a helyi kempingeket. Sátrazni olcsó és természetközeli élmény, ha elég bevállalós vagy, akár a vadkempinget is kipróbálhatod.

Ha tényleg 0ft-t költenél…

Van az a helyzet, amikor tényleg semennyi pénzt nem tudunk szállásra szánni. A couchsurfing.com egy nemzetközi oldal, ahol jófej emberek ajánlják fel saját kanapéjukat ingyen és bérmentve a bevállalós utazóknak. Az oldalon szűrik a szállásadókat és azt is meg tudod nézni, hogy milyen visszajelzések érkeztek egyes emberekre. A couchsurfinghez hasonló a Host A Sister Facebook-csoport, ahol nők kínálnak nőknek ingyenes szállást világszerte.

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 

Arena Campsites (@arenacampsites) által megosztott bejegyzés

Az Arena Campsites Horvátország egyik legnagyobb kemping lánca, nekik köszönhetően gyönyörű helyeken sátrazhatsz, közvetlenül a tengerparton.

Így spórolj a kaján

Egy low budget nyaralás alatt alap, hogy nem mész minden nap étterembe, de hogyan lehet még spórolni az étkezéseken? Keresd a nagy áruházláncokat, az Aldi és a Lidl a legtöbb európai országban megtalálható, olcsó opció. Ha apartmant béreltél, használd ki a konyhát, ha viszont nincs lehetőséged főzésre, szigorúan kerüld a turistás helyeket és keresd a helyi kifőzdéket, street foodot.

Programok

Diákok és fiatalok számára rengeteg európai nagyvárosban vannak ingyenes vagy kedvezményes programok és múzeumbelépők. Nézz utána utazás előtt, hogy mi mennyibe kerül és gondold át, hogy egy adott program megéri-e a pénzedet.

Mindent összevetve rengeteg dolgon tudsz spórolni egy nyaralás során, csak tervezz gondosan és légy rugalmas!