2023.5.16 10:48
Olvasási idő 0:45
Maier Péter

Beindult az éves klímacsúcs – naná, hogy tüntetésekkel

KÖZÉLET KLÍMAVÁLTOZÁS

Az Arnold Schwarzenegger kezdeményezésére megszervezett bécsi éves klímacsúcs az Utolsó Nemzedék és a Fridays For Future környezetvédő szervezetek tüntetésével indult.

Kedden reggel indult az éves klímacsúcs, az Austrian World Summit a bécsi Hofburgban, amelyet Arnold Schwarzenegger kezdeményezett. Már az indulásnál „becsatlakozott a chatbe“ pár aktivistacsoport, akik tüntetéseket szerveztek a klímaváltozásról szóló rendezvény köré. Az Utolsó Nemzedék (Letzte Generation) és Fridays For Future szervezetek egyaránt demonstrációt tartottak a klímacsúcs első reggelén, az MTI beszámolója szerint azonban a rendőri készenlét miatt a tüntetésekből nem sokat lehetett észlelni a rendezvényen, amely egyébként élőben streamelhető a YouTube-on:

Az idei csúcstalálkozó „az éghajlati válság megoldási lehetőségeiről“ szól, és különös hangsúlyt helyez a klímavédelem béke fenntartásában játszott szerepére.
A házigazda Schwarzenegger, valamint a rendezvény védnöke, Alexander Van der Bellen osztrák szövetségi elnök mellett Szadir Zsaparov kirgiz államfő, Leonore Gewessler osztrák környezetvédelmi miniszter és Volodimir Klicsko ukrán korábbi nehézsúlyú profi bokszoló is ott van a csúcstalálkozón.


Az Ausztriai Világ-csúcstalálkozó nevű klímakonferenciát 2017 óta évente rendezik meg Bécsben. A találkozó célja, hogy összekösse a politikai és az üzleti élet, valamint a civil társadalom szereplőit széleskörű klímavédelmi szövetség létrehozása érdekében – írja az MTI.

Kiemelt tartalom
Így kellene élnünk, hogy megállítsuk a klímaválságot? Így kellene élnünk, hogy megállítsuk a klímaválságot? 2024.4.7 9:55

A két aktivistaszervezet hivatalos oldalairól nem találtunk kommunikációt vagy bármilyen képi anyagot a tüntetésekről, így nem derült ki, hogy pontosan milyen üzenetekkel demonstrálnak a klímacsúcson.